Vrchol pokrytectví, říká o výrocích rakouské ministryně k plotu na hranicích Šándor

29. říjen 2015

Rakousko postaví plot na hranici se Slovinskem, aby mělo pod kontrolou příliv tisíců migrantů do země. Řekla to rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Zdůraznila, že nejde o uzavření hranic a nezmínila ani žádný časový rámec, kdy by měl plot vzniknout.

Také slovinský premiér varoval, že i jeho země je připravena okamžitě vybudovat plot na hranici s Chorvatskem, pokud plán Evropské unie zastavit příliv migrantů přes Balkán neuspěje. Mluvčí německé vády na to reagoval prohlášením, že budování bariér a zdí migrační krizi nevyřeší.

„Výrok rakouské ministryně je vrcholem pokrytectví,“ řekl v našem vysílání bezpečnostní poradce generál Andor Šándor.

Podle něj chce Rakousko na jednu stranu bariérou regulovat vstup na své území „a přitom v noci posílá běžence do Německa.“

Ukazuje se, že postup Evropské unie jako celku selhal, soudí expert. „Schengen nefunguje, Dublinské principy jsou pryč.“

Také není pochyb, že přijímání uprchlíků produkuje extrémisty, souhlasí Šándor, protože se radikalizuje střed občanské společnosti.

„Někteří politici včetně českých toho zneužívají, byť u nás žádný problém s uprchlíky není, přesto radikalizují především pravici,“ všímá si analytik.

Tem je přesvědčen, že i kdyby mezi uprchlíky nebyl žádný terorista, tak přeci jen přicházejí z kulturně odlišných zemí.

„Přijdou do Německa a zjistí, že očekávání, kvůli kterým opustili své domovy, nejsou taková a že jsou pořád občané druhého řádu. To musí uvnitř těchto skupin vyvolávat velmi špatné nálady,“ varoval odborník.

Počet lidí, kteří se do Evropy dostali je příliš velký a starý kontinent ho není schopen zvládnout, tvrdí generál.

„Doufám, že se Evropě podaří zatáhnout všechny brzdy, které má k dispozici, a minimálně stav omezí tak, abychom nebyli svědky dalších vlny počátkem příštího roku,“ vyjádřil své naděje Andor Šándor.

autoři: bur , oci
Spustit audio