NATO zvažuje vyslání vojáků do Polska a Pobaltí. Zatím není jasné kolik

V Severoatlantické alianci začala diskuze o vyslání vojáků do členských zemí na hranici s Ruskem. Napsal o tom americký list Wall Street Journal. V Polsku takový záměr podporují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení NATO Baltops

Cvičení NATO Baltops | Zdroj: Reuters

„Potřebujeme větší záruky ze strany NATO. Nejenom my jako Polsko, ale celá střední a východní Evropa. V současné těžké globální situaci potřebujeme v téhle části Evropy větší přítomnost jednotek NATO a platí to i o naší zemi,“ prohlásil například před časem polský prezident Andrzej Duda.

Podle Wall Street Journal by mohlo NATO vyslat do Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska po jednom praporu o síle 800 až 1000 vojáků. Podle minimalistické verze by se jednalo o jeden prapor pro všechny čtyři země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severoatlantická aliance zvažuje vyslání vojáků do Polska a Pobaltí. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Diskuze je podle Severoatlantické aliance teprve v počátku, je ovšem zřejmé, že NATO chce dát Rusku najevo odhodlání bránit své východní členy.

V Polsku se po nedělních volbách připravuje nová konzervativní vláda. Představitelé Práva a spravedlnosti mluvili o potřebě – pokud možno stálých – základen NATO hlavně na východě země nejen v předvolební kampani, ale už od vypuknutí krize na Ukrajině.

Jde sice o stranu euroskeptickou, o to větší důraz chce ale klást na posílení Severoatlantické aliance a role Polska v rámci ní, stejně jako na upevnění vztahů se Spojenými státy.

Alianční vojáci se do Polska a Pobaltí nejspíš nepřesunou dříve než po summitu NATO, který se bude podle plánů konat příští léto ve Varšavě. Už teď se ale v Polsku i Pobaltí konají každou chvíli cvičení, na která přijíždějí tisíce vojáků z členských zemí Severoatlantické aliance.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme