Padesát českých policistů odjelo do Maďarska, budou střežit hranice Schengenu

Padesátka českých policistů odjela do Maďarska pomáhat s hlídáním schengenských hranic kvůli migrační krizi. Do služby nastoupí zítra a v Maďarsku by měli být zhruba měsíc. Policejní prezident Tomáš Tuhý ale nevyloučil ani prodloužení mise. V pondělí by pak měla vláda rozhodnout o možném vyslání další dvacítky policistů do Slovinska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odjezd českých policistů do Maďarska

Odjezd českých policistů do Maďarska | Foto: Filip Jandourek

Kolona vyjela ze dvora pražské Policejní akademie, kde se s policisty rozloučil jak Tomáš Tuhý, tak ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Budou spolupracovat podle potřeb maďarských partnerů. Měli by se promíchat i se slovenskými partnery, kteří většinou umí maďarsky, takže tam odpadne jazyková bariéra. Budou sloužit především na srbské hranici. Na hranici s Chorvatskem by sloužit neměli,“ popsal Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko poslalo do Maďarska na měsíc 50 policistů, aby pomohli hlídat hranici Schengenu. Do služby nastoupí v pátek. Natáčela Lenka Jansová

Policisté budou na třech místech v oblasti nedaleko města Szeged hlídkovat spolu s maďarským vojákem a policistou pod velením maďarských kolegů. O misi byl prý ve sboru velký zájem - z celého Česka se na ni přihlásilo 400 policistů.

„Jeden z požadavků byla jazyková vybavenost, angličtina, také zkušenosti s mezinárodní problematikou. Policisté dnes jedou do neznáma, protože je to první mise tohoto typu. Přestože má Česká republika tři aktivní mise v Afghánistánu, Gruzii a také v Kosovu, toto je nový typ mezinárodní mise, na kterou Česká republika přistoupila v rámci takzvané migrační krize,“ řekl Tuhý.

Mise vyjde na přibližně 10 milionů korun. V Maďarsku je už přes 20 českých vojáků, hlavně řidiči a obsluha techniky, kteří tamní armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu. Policisté byli vybráni průřezově napříč všemi službami Policie ČR.

„Máme zde policisty jak pořádkové, tak dopravní, cizinecké policie, policisty ze služby kriminální policie a vyšetřování, počítačové odborníky a specialisty na ověřování a vyhledávání padělaných dokladů. Kontingent byl vybaven speciální novou technikou, jako jsou slzotvorné prostředky, teleskopické obušky,“ přiblížil velitel kontingentu, kapitán Marek Hruška.

Odjezd českých policistů do Maďarska | Foto: Filip Jandourek

Příští týden v pondělí by vláda měla projednat a schválit vyslání dvacítky policistů také do Slovinska. „Rozhodli jsme se na základě bilaterální dohody se Slovinskem vyslat 20 policistů. Z mého pohledu by tam měli působit ne déle než do konce roku, ale uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Daleko lepší je chránit slovinskou hranici, než stavět mezi Slovinskem a Rakouskem plot,“ dodal ministr vnitra.

Náklady na vyslání strážců zákona jsou asi 3,5 milionu korun. Střežit budou pod slovinským velením hranici s Chorvatskem.

Maďarsko je s Řeckem a Itálií hlavní vstupní branou, kudy uprchlíci proudí do EU. Podle odhadů ze začátku října přes maďarské území letos prošlo přes 330 tisíc migrantů a další přicházejí.

Nejprve vlna uprchlíků směřovala do Maďarska ze Srbska, ale poté co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem a zpřísněním právních předpisů pro migranty prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska.

V minulém týdnu Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem a proud uprchlíků mířících hlavně do Německa se obrátil do Slovinska.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme