Sonda Rosetta objevila molekulární kyslík, vůbec poprvé na kometě

Na kometě Čurjumov-Gerasimenko je molekulární kyslík. Objevila ho tam sonda Rosetta Evropské vesmírné agentury. Podle vědců z bernské univerzity by objev mohl pomoci odpovědět na otázky spojené se vznikem sluneční soustavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sonda Rosetta, modul Philae a kometa Čurjumov-Gerasimenko

Sonda Rosetta, modul Philae a kometa Čurjumov-Gerasimenko | Foto: ESA/ATG medialab, ESA/Rosetta/NAVCAM

Vzorky molekulárního kyslíku se objevily v plynech, které se z komety uvolňují na její cestě ke Slunci.

A ukázalo se, že kyslík je po vodní páře, oxidu uhelnatém a oxidu uhličitém čtvrtým nejčastějším plynem, který kometa vypouští. Celkem v ní má podíl skoro 4 procenta.

Kyslík se na kometě objevil už dříve, byly to však atomy vázané například v molekulách vody, tedy nikoli samostatný kyslík O2.

Nečekané je podle vědců z bernské univerzity hlavně stáří objeveného molekulárního kyslíku. Vědci si proto myslí, že pravděpodobně pochází z doby vzniku sluneční soustavy před více než 4,5 miliardy let, protože ve volném prostoru se takto kyslík nevyskytuje.

Sonda Rosetta objevila na kometě Čurjumov-Gerasimenko molekulární kyslík | Foto: ESA/ATG medialab

Překvapivé je i to, že kyslík tak dlouho ve vesmíru vydržel a je v atmosféře komety poměrně stabilní. Například v zemské atmosféře poměrně rychle reaguje s jinými prvky.

V minulosti se lidem podařilo molekulární kyslík objevit například na některých měsících Saturnu a Jupiteru. Jeho výskyt na kometách vědci zatím vylučovali, i když člověk zatím prozkoumal jen nepatrný zlomek vesmíru.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme