V Německu vznikla online univerzita pro uprchlíky. Je o ni velký zájem

Více než tisíc uprchlíků dostalo v Německu možnost studovat na nové univerzitě, která vznikla jenom pro ně. Spousta uprchlíků, kteří by chtěli získat vzdělání a s ním i větší šance na lepší život, totiž často sedí nečinně v uprchlických ubytovnách. A tak je o studium na Cheirónově univerzitě velký zájem. Celá navíc funguje online.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci sledují video na mobilním telefonu

Syrští uprchlíci sledují video na mobilním telefonu | Zdroj: Reuters

„Cheirónova univerzita je taková univerzitní přípravka pro uprchlíky, kteří v prvních dvou letech absolvují akreditované online kurzy. Ve třetím roce pomáháme studentům kontaktovat klasické univerzity, na kterých mohou dál studovat a získat absolventský diplom,“ říká Markus Kreßler.

V Berlíně studuje psychologii, působí v poradně pro migranty a je spoluzakladatelem Cheirónovy univerzity, která nese jméno po moudrém a ušlechtilém kentaurovi řecké mytologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cheirónova univerzita je celá online a jenom pro uprchlíky. Natáčel zpravodaj Pavel Polák

„Sám jsem v psychosociální poradně zažil, co se stane, když třeba i velmi chytří lidé půl roku nic nedělají. Proto je velmi důležité dát jim co nejdřív perspektivu a pocit, že mohou na sobě pracovat. A to je dobré i pro nás, získáme tak lidi, kteří mají velký potenciál,“ dodává Kreßler.

Obory, které Cheirónova univerzita nabízí, jsou medicína, strojírenství, informační technologie. Několik německých univerzit už přislíbilo spolupráci. Zájem mezi uprchlíky je veliký. Jen za dva týdny se na univerzitu podle Kreßlera přihlásilo 15 tisíc uprchlíků.

Studium není zdarma, akreditované kurzy stojí po dobu tří let v přepočtu 32 tisíc korun. Financují se pomocí sbírek a crowdfundingu.

Cheirónova univerzita uprchlíkům, kteří začínají studovat, dává mobilní internet a repasované notebooky. Pro online univerzitu klíčové vybavení.

'Bez vzdělání nic nejsme'

Zatím může studovat přibližně tisícovka uprchlíků. Mezi nimi i jednadvacetiletý Kashif Kazmi z Pákistánu.

„Vybral jsem si strojírenství, protože mě tento obor zajímá a protože si myslím, že mám pro něj vlohy. Inženýrství dává možnost vytvářet budoucnost,“ popisuje.

Kaif pochází z malé vesnice, utekl před Tálibánem, který vesnici ovládal. „Nenechali nás studovat. Oni vědí, že když budeme vzdělaní, nebudeme je poslouchat,“ říká.

V Německu je Kaif už dva měsíce. Němčina je podle něj těžká, přesto se ji pilně učí a už začíná rozumět.

„Bez vzdělání nic nejsme. Budeme žít, ale život není jen od toho, aby se odžil. Mít vzdělání do života je důležité,“ míní.

Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme