Prostředí pro podnikání se v Česku oproti loňsku zhoršilo, tvrdí zpráva

Česká republika v prestižním žebříčku hodnocení podnikatelského prostředí Doing Business letos obsadila 36. místo. Zprávu vydává Světová banka, podle které si Česko po zohlednění změny metodologie pohoršilo o tři místa. Zpráva zahrnuje celkem 189 zemí a sleduje, jakým způsobem v nich regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

manažer

manažer | Foto: stock exchange

Banka hodnotí například podmínky při zakládání firem, řešení insolvencí nebo získávání stavebních povolení a úvěrů. Některé oblasti se podařilo výrazně zlepšit.

„Hodnotí se deset okruhů. MPO má zodpovědnost obecně za podmínky pro podnikání a přímo za dvě oblasti – zavedení elektrické energie a zahraniční obchod. Posunuli jsme se ze 123. místa na 42. co se týká zavedení elektrické energie a z hlediska zahraničního obchodu z 58. místa na první,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Dodává, že v kategorii zahraničního obchodu se hodnotí především to, jak náročné je exportovat zboží přes hranice.

Přehrát

00:00 / 00:00

V žebříčku Doing Business Česko obsadilo 36. příčku, a oproti loňsku si tak pohoršilo o tři místa. Více ekonom Miroslav Zámečník a prezident AMSP ČR Karel Havlíček

„Což v případě České republiky obtížné není, protože jsme součástí Schengenu, Evropské zóny volného obchodu, protože podmnožinou Evropské unie je také zóna volného obchodu. Takže většina našeho exportu, v tuto chvíli 83 procent, jde do EU a všechno to probíhá velmi hladce.“

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka je žebříček Doing Business určitým indikátorem pro jednotlivé ekonomiky a pohoršení nebo polepšení o několik pozic by nepřeceňoval. Některá kritéria zprávy jsou ale podle něj velmi pozitivní.

„Vypíchnul bych pozitivní zprávy, které i vidíme, což je zlepšení podmínek pro zahraniční obchod. Přeskočil bych bod, jako je zavádění elektřiny, kde nás chválí, ale je třeba si uvědomit, že se porovnává 189 zemí ve světě. Rozhodně je třeba pochválit i to, že máme solidní přístup k úvěrům,“ upozorňuje.

Podle zprávy je naopak velmi problematické umístění Česka v zakládání firem, kde obsadilo 93. místo. Slabé je i vyřizování stavebního povolení, kde je země na 127. místě, a špatné umístění Česko zaznamenalo i v placení daní. Jak ale upozorňuje Karel Havlíček, hodnocení některých kritérií neodpovídají realitě.

„Úspěšnost věřitelů v insolvenčních řízeních. Podle našich analýz je to přesně opačné. Nezajištění věřitelé, což jsou právě malé a střední firmy, mají výtěžnost naprosto minimální – pohybuje se pod pěti procenty, čili tady se Světová banka určitě trochu spletla,“ míní.

Ekonomice se daří, MF letos očekává největší růst za posledních osm let

Číst článek

Nesouhlasí ani s kritikou, že má Česko problémy se zakládáním nových firem. „Firmu dokážeme založit velmi rychle, elegantně, dokonce elektronicky. Pokud si někdo chce založit živnost, může tak učinit během jediného dne. Pokud má přístup k internetu a je dostatečně akční i téměř na online bázi. Pokud si zakládá s. r. o., je to otázka jednotek dní. Ještě před několika lety jsme na to čekali třeba také několik týdnů, dokonce i měsíců,“ podotýká Havlíček.

České podnikatele podle něj netrápí složitá administrativa při zakládání, ale až při samotné realizaci. Chybí například plná digitalizace státní správy a komunikace mezi státem a firmami.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme