Sto padesát iráckých křesťanů by už mohlo oslavit Vánoce v Česku

Sto padesát iráckých křesťanů se připravuje na přesídlení do Česka. Už čekají pouze na rozhodnutí české vlády. Podporu jim přislíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pro pobyt iráckých rodin v Česku už je všechno přichystané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanový tábor na zahradě kostela sv. Eliáše v Erbílu

Stanový tábor na zahradě kostela sv. Eliáše v Erbílu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Peníze na první rok pobytu iráckých rodin má nadační fond Generace 21 z části už na účtech, několik milionů dostane od dárců po příletu skupiny do České republiky.

V databázi fondu jsou i nabídky na ubytování a práci. A i když jde uprchlíkům především o bezpečí a budoucnost dětí, možnost pracovat patří k jejich prioritám.

Vědí ale, že své původní profese tu dělat nejspíš nebudou. Více než polovina má vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání, další jsou řemeslníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sto padesát iráckých křesťanů se připravuje na přesídlení do Česka. Podrobnosti zjišťovala Věra Masopustová

„Máme tam třeba stavebního inženýra, který tam teď někde pokládá dlaždičky. Těm lidem je jasné, že neproběhne rychle nostrifikace jejich diplomů a podobně, a skutečně jsou ochotní ze začátku brát nekvalifikované pomocné práce, aby se tady mohli uchytit,“ říká Jan Dezort z nadačního fondu Generace 21.

Po nezbytné administrativě, výuce jazyka a adaptaci na prostředí by se měla celá skupina rozdělit a přestěhovat. Počítá se s tím, že by rodiny nejdřív měly bydlet v krajských městech - určitě v Praze a Olomouci, pomoc nabídly i Brno, Zlín a Jihlava.

Jsou mrtví zaživa, říká o lidech z táborů kněz

Zatím ale žijí v táborech v okolí kurdského Erbílu. Jejich situaci popsal irácký pravoslavný kněz Bejnamin Šamoun, který se o uprchlíky stará.

„Křesťané v Erbílu jsou sice naživu, stěhují se z místa na místo, ale nemají žádnou budoucnost. Nevědí, co dál, nemohou žít běžný život, děti nemohou chodit do školy. A tak vlastně nežijí, jsou mrtví zaživa.“

Při své týdenní návštěvě Česka mluvil otec Benjamin o podmínkách v iráckých uprchlických táborech s českým premiérem i poslanci. Zpátky do Iráku zase poveze své dojmy z první návštěvy země, kam by měli odjet jeho krajané. A jaké jsou?

„Určitě jim řeknu, že jsem tu viděl lidi, kteří mají kulturu, mají rádi život a jsou přátelští,“ dodává otec Benjamin.

Stejně jako všichni z nadačního fondu Generace 21 věří, že Vánoce už budou irácké křesťanské rodiny slavit v České republice.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme