Muži obžalovanému z vraždy dvou českých turistů v Albánii hrozí až doživotí

V Albánii dnes za přísných bezpečnostních opatření začal soudní proces se Sokolem Mjacajem, obžalovaným z vraždy dvou českých turistů. Během prvního dne jednání obhájkyně obžalovaného uvedla, že muž svého činu lituje, přiznává se k němu, a žádá proto o zkrácené soudní řízení. Soud ale zkrácený proces zamítl, uvedla česká velvyslankyně v Albánii Bronislava Tomášová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albánská policie (ilustrační foto)

Albánská policie (ilustrační foto) | Foto: Policia e Shtetit

Soudní proces trval necelou hodinu. Ve srovnání s jinými soudy, které se v Albánii konají, na místě panovala velmi přísná bezpečnostní opatření.

V sále byli přítomni čtyři příslušníci policie a veřejnost si do něj mohla přinést pouze tužku a papír, nikoli mobilní telefon či například kabelku. Jednání soudu sledovalo asi deset televizních stanic.

„Obhájce vyjádřil za stranu obžalovaného hlubokou lítost za trestný čin, který spáchal. K trestnému činu se obžalovaný přiznal a zároveň požádal o takzvané zkrácené soudní řízení,“ uvedla česká velvyslankyně.

Jak dodala, v případě, že by soud na zkrácené řízení přistoupil, znamenalo by to, že „konečný trest by byl krácen o třetinu a případný trest doživotí by byl krácen na 35 let vězení“.

Během slyšení vystoupili i zástupci prokuratury, kteří přečetli obžalobu a obvinili Mjacaje z krádeže, která vedla k úmrtí, a z nelegálního držení zbraní. Zároveň prokuratura požádala o předvolání dvou svědků, kteří by měli vystoupit během dalšího stání. Panel tří soudců následně řízení nakrátko odročil, aby se poradil ohledně dalšího postupu. Pak podpořil návrh prokuratury a zamítl zkrácené řízení.

Mjacajova obhájkyně také žádala o psychologické vyšetření obžalovaného, to ale panel soudců také zamítl. Další jednání se uskuteční 3. listopadu. Podle albánského trestního zákoníku může Mjacajovi hrozit za krádež vedoucí ke smrti obětí 15 až 25 let, případně doživotí, za nelegální držení zbraní až sedm let.

Čechy prý chtěl 'jen' okrást

Mjacaj byl zadržen v neděli 5. července, dva dny po zastřelení českých turistů. Policie ho obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných. Při výslechu Mjacaj vypověděl, že nechtěl Čechy zabít, ale jen okrást. Oni se prý ale bránili, a když mu chtěli vzít zbraň, oba je zabil.

Turisty prý přepadl ve vesnici Lotaj, namířil na ně zbraň a donutil je, aby ho pustili k sobě do auta. „Chtěl jsem po nich peníze a cennosti, oni ale předstírali, že mi nerozumí,“ vypověděl muž na policii.

Když dojeli do lesa, český turista se několikrát pokusil zmocnit jeho zbraně a místo toho, aby zastavil, pokračoval dál, uvedl Mjacaj. Tehdy prý oba Čechy zastřelil, automobil naboural a z vozu utekl.

I výsledky pitvy údajně ukázaly, že Češi byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vpředu na místě spolujezdce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme