Ve Vídni pokračují politická jednání o syrské krizi, poprvé je mezi účastníky Írán

Ve Vídni dnes začala hlavní část jednání o syrské krizi. K ministrům zahraničí Ruska, Spojených států, Saúdské Arábie a Turecka se dnes přidají zástupci dalších států a také členové Rady bezpečnosti OSN. Poprvé se mezinárodních rozhovorů o Sýrii zúčastní také Írán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry s ruským protějškem Sergejem Lavrovem před vídeňským jednáním

Americký ministr zahraničí John Kerry s ruským protějškem Sergejem Lavrovem před vídeňským jednáním | Zdroj: Reuters

"Írán a íránská vláda jsou na Blízkém východě pozitivní silou. Nikdo proto nemůže klást Teheránu předběžné podmínky, za kterých se může jednání zúčastnit. Žádné takové podmínky tedy nejsou. A kdyby byly, Írán by je odmítl," prohlásil ještě před summitem šéf íránské diplomacie Džavád Zaríf.

Spojeným státům a jeho spojencům se účast Íránu na jednáních příliš nelíbí. Museli ale uznat, že Írán investoval do spojenectví se syrským režimem už mnoho sil, než aby se hledalo diplomatické řešení bez účasti Teheránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vídni pokračují rozhovory o válčící Sýrii. Diplomatického summitu se poprvé účastní také Írán. Více od Štěpána Macháčka

Írán oficiálně nepřiznal přímou účast na syrských bojích. Mluví pouze o vojenské asistenci nebo poradenství.

Šedá účast je ale očividná, přinejmenším od začátku ruských útoků. Pozemních operací syrské armády se účastní íránské revoluční gardy. Počty vojáků se odhadují řádově na stovky.

Írán přiznal, že 9. října přišel o jednoho ze špičkových velitelů revolučních gard, který zřejmě zemřel při útoku Islámského státu nedaleko Aleppa.

Konkrétní dohody se od vídeňských jednání neočekávají. Půjde především o test ochoty velmocí ke kompromisům.

Štěpán Macháček, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme