Kameníci před Dušičkami pracují téměř nepřetržitě, přesto musí zakázky i odmítat

Tradiční svátek k Památce zesnulých – Dušičky – znamená pro většinu lidí cestu na hřbitov, kde zapálí svíčku za blízké zesnulé. Dlouho předtím ale mají napilno kameníci. Zakázek na úpravy hrobů vyřizovali v posledních týdnech mnohonásobně víc než ve zbytku roku. A kdo si jejich práci neobjednal v předstihu, měl smůlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kameník při práci (ilustr. obr.)

Kameník při práci (ilustr. obr.) | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Netherlands

V jednom z největších kamenictví v centru Olomouce zaměstnanci pracují téměř nepřetržitě. Nejvíc zakázek mají právě před Dušičkami.

„Beznadějné, jede se pořád naplno. Teď je to bez termínů a tady to byly objednávky až za dva měsíce – to bylo v srpnu. Tady zase za tři měsíce, a to byl třeba jen nápis,“ listuje objednávkami majitel kamenictví Miloš Bruckner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před Památkou zesnulých mají spoustu práce lidé nejen v květinářstvích, ale třeba i kameníci. Více v reportáži od Lenky Kratochvílové

Na těžké práce tu museli přijmout brigádníky. Některé zakázky ale nakonec stejně museli odmítnout.

„Po zkušenostech z předchozích let už nic neslibujeme. Píše se to bez termínů a buďto to vyjde, nebo ne,“ upozorňuje majitel.

Kameník Lubomír Sita s dlátem a kladívkem skoro i spí. Předdušičkové období pro něj znamená nekonečně hodin přesčasů navíc: „Nedá se nic dělat. Musí se to stihnout. Je toho víc a lidé to chtějí.“

Velkou práci odvede i technika

Teď ale Lubomír Sita dostal nového parťáka. V práci mu pomáhá počítač. Šetří čas a práci odvede ve vysoké kvalitě.

„Jenom ten stroj dělá 12 tisíc dalších písmen. Ručně se to nedá udělat. K tomu ještě sekat další. Podle šablony udělá počítač cokoli - motivy, růže, ratolesti a veškeré písmo jakéhokoli tvaru. Co se nestihne ručně, udělá tahle mašina,“ popisuje kameník. „Dělá to tak dvě třetiny písma,“ dodává majitel.

Z dílny právě vyvážejí hotové žulové pomníky. Jeden z nich je i Libuše Švarcové. Na jeho výrobu čekala tři měsíce. Měla štěstí. Kameníci ho na její rodinný hrob usadí ještě před Dušičkami.

„Nedá se nic dělat. Rodina se musí složit a dílo je hotovo. Jednou za čas to musí být ‚all right‘,“ ukazuje na práci kameníků.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme