Trojkoalice přerušila jednání o vedení Prahy. Počká prý na uzdravení primátorky

Dnešní jednání o nové podobě vedení města skončilo odchodem zástupců Trojkoalice z jednání s ANO a ČSSD. Důvodem byla nepřítomnost primátorky Adriany Krnáčové (ANO), která na ranní schůzce chyběla kvůli akutním zdravotním problémům. ANO a ČSSD přístup Trojkoalice zkritizovaly, dohodu o prokračování spolupráce však zatím ani jedna ze stran nevylučuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hl. m. Prahy

Magistrát hl. m. Prahy | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Partnerům jsme řekli, že vyčkáme, až bude jejich tým kompletní, dáváme tak paní primátorce čas na uzdravení," řekl dnes předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ).

„Myslíme si, že by ten tým měl být kompletní a že bez šéfa se nejedná,“ poznamenal Štěpánek. „Chceme mít skutečně jistotu, že jednáme ve formátu, v kterém budou věci dohodnuty a bude respektována koaliční smlouva,“ doplnil. Termín příští schůzky nesdělil.

Koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Hnutí ANO má od podzimních voleb 17 mandátů, 12 jich má klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí.

Koaliční krizi odstartovalo odvolání čtyř radních na jednání zastupitelů minulý týden. Na jednání v okleštěné podobě prý Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) zástupcům ANO a ČSSD sdělila, že trvá na základním požadavku, že bude dodržována koaliční smlouva.

„A že nebudou na zastupitelstvo podávány materiály, které nebyly koaličně projednány,“ řekl Štěpánek. Nové „pojistky“ dodržování koaliční smlouvy budou předmětem dalšího jednání.

Ve vyjednávacím týmu ANO je místo Krnáčové její náměstkyně Eva Kislingerová (ANO) a společně s ní odvolaný radní Michal Hašek a radní Radek Lacko. Kislingerovou do vyjednávacího týmu doporučilo na svém čtvrtečním jednání vedení ANO.

ANO a ČSSD zkritizovaly odchod Trojkoalice z jednání o spolupráci v Praze

Číst článek

Pražští zastupitelé se sejdou na dalším jednání 5. listopadu. Zasedání bude v běžném režimu, podle Štěpánka je schválen program jednání, které bylo minulý týden přerušeno. Personální otázky prý zatím řešeny nebyly.

Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) pokračují jednání také s ostatními politickými stranami v zastupitelstvu. „Ta jednání jsou napříč politickým spektrem, jedná každý s každým,“ řekl Wolf.

V zastupitelstvu je osm zastupitelských klubů. Možností, jak sestavit vládu, je tak řada – od té, že se udrží současná koalice, která projde pouze personální obměnou, až k možnosti, že bude domluvena nová koalice s některou z opozičních stran. Případně si může koalice vyjednat tichou podporu opozice pro menšinovou vládu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme