Šéf takzvané lihové mafie dokončil závěrečnou řeč. Soud bude pokračovat v prosinci

Lihový boss Radek Březina dnes u soudu dokončil po více než pěti hodinách svou závěrečnou řeč. Znovu se přiznal k nelegálním obchodům s lihem i k daňovým únikům. Zaměřil se také na spoluobžalovaného Lubomíra Kaláče, který začal proti lihové mafii vypovídat jako první. Obvinil ho ze lži, krádeží lihu a zatajení zisků z trestné činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Olomouci. Radek Březina před líčením v kauze takzvané lihové mafie

Krajský soud v Olomouci. Radek Březina před líčením v kauze takzvané lihové mafie | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Radek Březina dnes ve své závěrečné řeči uvedl, že Lubomír Kaláč překrucoval fakta proto, aby ho dostal do vězení. Sám Kaláč to označil za pomstu.

„Toto je jeho styl a část pomsty – překroutit věci obráceně, než jsou,“ řekl Kaláč.

Březina také komentoval postup státního zástupce Miroslava Stokláska. Řekl, že Kaláčovi jako spolupracujícímu obviněnému nadržoval výměnou za informace.

Olomoucký krajský soud odročil případ na 7. a 8. prosince. První den chce soud uzavřít závěrečné řeči, další den se chystá vynést rozsudek.

Žalobce chce pro Březinu 13 let za mřížemi

Státní zástupce požaduje pro Březinu nejvyšší možný trest, a to 13 let a čtyři měsíce. Pro Kaláče navrhl šest let vězení.

Ostatním pěti obžalovaným, kteří podle žalobce patřili do organizované zločinecké skupiny, navrhl státní zástupce tresty od 4 do 12 let. Osmému obžalovanému Tomáši Pantlíkovi, který jako jediný nebyl jejím členem, navrhl trest 3 až 4 roky.

Kauza takzvané lihové mafie se týká patnáctiletého období, během kterého skupina čistila technický líh, používala ho k výrobě alkoholických nápojů a prodávala ho bez přiznání a odvedení spotřební daně.

Členové obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu. Podle žalobce Stokláska jde o případ s dosud nejvyšší škodou ohledně krácení spotřební daně, která dosáhla 6,7 miliardy korun.

ČTK, ČRo, Jana Zemková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme