Policisté si nechají narůst knír. V rámci akce Movember upozorní na rakovinu u mužů

Někteří čeští policisté si v listopadu nechají narůst knír. Chtějí se tak zapojit do celosvětové charitativní akce Movember. Cílem je zvýšit povědomí o rakovině u mužů. Název projektu Movember vznikl složeninou dvou anglických slov - moustache ve smyslu knírek a november jako listopad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté si nechají narůst kníry. V rámci projektu Movember tak upozorní na rakovinu u mužů

Policisté si nechají narůst kníry. V rámci projektu Movember tak upozorní na rakovinu u mužů | Foto: Policie ČR

Nad kampaní, která spojuje policii a projekt Movember, má záštitu policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Opět se ukazuje, že policisté jsou také lidé a dokážou svou energii věnovat dobročinným činnostem a pomáhají druhým nejen v zaměstnání. To mě vělice těší,“ řekl Tuhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté si nechají narůst kníry. V rámci projektu Movember tak upozorní na rakovinu u mužů

Čeští policisté smí nosit knírky, plnovousy i bradky. Kvůli zapojení do kampaně se tak nemusela měnit ani ústrojová kázeň.

„V souladu se závazným pokynem policejního prezidenta může policista nosit ve služebním stejnokroji knír, který může přesahovat koutky úst nejvýše o jeden centimetr,“ upřesnila Zuzana Součková z policejního prezídia.

Pro policisty je účast dobrovolná. Muži zákona se ale do charitativní kampaně Movember nezapojují poprvé. V roce 2013 si kníry nechali narůst policisté z jedné služebny v pražském Jižním městě.

Cílem akce je upozornit muže na nebezpečí spojené s rakovinou prostaty i varlat a přimět je, aby chodili na preventivní prohlídky k lékaři. Kampaň je zaměřená na všechny bez rozdílu věku, protože rakovina se může objevit i u mladých mužů už od 18 let.

Movember je celosvětová listopadová charitativní akce, kdy si muži nechávají narůst knír. Snaží se tak zvýšit povědomí o mužském zdraví a shromáždit finanční prostředky především na léčbu rakoviny prostaty a varlat. Od roku 2003 se vybralo zhruba 12,7 miliardy korun. Lidé mohou na tento projekt přispět na stránkách Movember Foundation.

Muži se mohou symbolicky zapojit do projektu tím, že budou stejně jako někteří policisté nosit po celý listopad knírek. Movember ale není akcí pouze pro ně, zapojit se můžou také ženy.

„Ženy projekt podporují už tím, že nutí své protějšky chodit k doktorovi, protože mužské pokolení je v tomhle trochu laxní,“ vysvětluje Marek Rejman z agentury, která má na starosti Movember v Česku.

Ženy také mohou organizovat večírky, pořádat diskuse na témata související se zdravím mužů nebo shánět finanční prostředky na podporu projektu.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme