Na Šumavě vzniká nová obec, prvního starostu tam zvolí v lednu

31. říjen 2015

Po zmenšení vojenského újezdu Boletice vzniká v jižních Čechách nová obec - Polná na Šumavě. Dvě stovky obyvatel mají před sebou důležité rozhodnutí, do 11. listopadu musí sestavit kandidátní listiny pro volby do obecního zastupitelstva.

Kandidátka vznikala na schůzce přípravného výboru pro založení obce, kam přišla i Eva Štíchová. Za čtyři roky od příprav na zmenšení vojenského újezdu Boletice počet jednání nespočítá.

Podobně je na tom Oldřich Fröhlich, který žije v Květušíně, místní části nové obce. „Nevím, kdy naposled se v republice stalo, že by vznikla nějaká úplně nová obec. Obce se dělí a slučují, ale nové nevznikají,“ připomněl.

Polná se stane obcí odbitím půlnoci 31. prosince. Po vyčlenění z vojenského prostoru se bude sama starat o přidělený majetek, o pozemky, připadnou jí lesy, lidé si budou smět odkoupit byty, ve kterých žijí.

Do Českého Krumlova je to za prací dvacet kilometrů. Ve vsi funguje pošta. Nemají tady hospodu ani mateřskou školu.

Start do nové éry nebude podle Oldřicha Fröhlicha jednoduchý. „Bude to spíš práce než sledování úspěchů, kolik jsme toho vybudovali. Radost bude, když se první dva roky povedou. Musí se mimo jiné zařídit účet obce, majetek, je to poměrně složitá záležitost,“ dodal.

První volby do zastupitelstva obce Polná na Šumavě budou 16. ledna.

autor: Václav Malina
Spustit audio