USA do Sýrie pošle speciální pozemní jednotky. Budou radit umírněné opozici

Spojené státy vyšlou do Sýrie speciální jednotky. Informaci potvrdil mluvčí Bílého domu. Několik desítek specialistů by mělo pomáhat umírněným povstalcům se strategií v boji proti džihádistům z Islámského státu. Prezident Barack Obama se kroku dlouho vyhýbal, protože nechtěl zemi nechat zatáhnout do další války na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pentagon oznámil, že do bývalých postsovětských zemí dorazí 3000 vojáků na cvičení

Pentagon oznámil, že do bývalých postsovětských zemí dorazí 3000 vojáků na cvičení | Foto: zdroj: Flickr, The U.S. Army, CC BY 2.0

„Naše strategie v Sýrii se nemění. Naším cílem je posílit schopnosti tamních jednotek, aby byly schopné bránit svou zem před bojovníky z Islámského státu," řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

„Je několik způsobů, jakými mohou Spojené státy se svými spojenci podpořit tyto opoziční síly jako třeba zásobování, nálety, pomoc při pozemních operacích. A prezident se teď rozhodl, že tuto pomoc zintenzivníme,“ dodal Earnest.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom proč a za jakým účelem Spojené státy vyšlou do Sýrie speciální pozemní jednotky mluvil profesor historie a mezinárodních vztahů Igor Lukeš

Pentagon rozmístí specialisty v Sýrii během následujících dní. Údaje o počtech vojáků se podle různých zdrojů rozcházejí. Mluvčí Pentagonu uvedl, že do Sýrie Spojené státy vysílají méně než 50 vojenských specialistů. Přesné číslo ale americké úřady nechtějí sdělit.

Podle televize CNN se neočekává, že by vojáci stáli v přední linii, budou ale vstupovat do bojových zón a pokud se dostanou pod palbu, zapojí se do boje. Je to vůbec poprvé od začátku syrského konfliktu, kdy budou mít Američané v zemi své pozemní jednotky.

„Ani Asad ani Islámský stát nelze porazit ze vzduchu, proto Spojené státy už před několika měsíci investovaly 500 milionů dolarů na výcvik domácích bojovníků. Ty peníze se utratily, ale nic pozitivního se nestalo. Proto teď nastává další fáze, tedy nástup jednotek zvláštního určení,“ vysvětlil profesor historie a mezinárodních vztahů Igor Lukeš.

Podpora Kurdů a syrských Arabů

Podle něj budou jednotky aktivně podporovat Kurdy a syrské Araby, kteří by měli operovat pod názvem Syrské demokratické síly. Pokud půjdou do akce, mělo by to být vždy v rámci jednotek Kurdů nebo syrských Arabů.

„Strategickým cílem je odříznout město Rakka, které je na severu Sýrie, kde má Islámský stát svůj hlavní stan, a teroristy z něj vytlačit,“ řekl Lukeš.

Ve Vídni se jednalo o Sýrii, na osudu Bašára Asada se politici neshodli

Číst článek

Vyslání speciálních jednotek podle něj není výsledkem změny názoru Spojených států. „Je to myslím naopak důsledek zjištění, že výcvik opozičních jednotek k ničemu nevedl, a tak nyní Spojené státy budují na tom, co funguje, a opouštějí to, co se ukázalo jako neefektivní,“ uvedl.

Zároveň si nemyslí, že by ruské aktivity byly rozhodující příčinnou dnes oznámeného rozhodnutí. Dle jeho slov by ale bylo naivní myslet si, že na chování Američanů v Sýrii Rusové nemají žádný vliv.

„Podle zdejších vojenských specialistů a odborníků na Blízký východ je ruské bombardování všech opozičních jednotek bez rozdílu, navíc ještě zastaralou, tedy nepřesnou municí, odsouzeno k neúspěchu,“ vysvětlil Igor Lukeš a dodal:

„Američané teď především chtějí porazit Islámský stát a potom umožnit přechod od Asada k nějaké otevřenější vládě.“ Zároveň se domnívá, že vyslání specialistů do Sýrie je víc než symbol.

„V celkové hrůze, která v Sýrii panuje, toho myslím moc nedokáží. Spojené státy stále věří, že syrský konflikt, do něhož navíc tak brutálně vstoupil Islámský stát, nakonec stejně budou muset rozhodnout a řešit místní síly a ne vzdálená Amerika,“ doplnil profesor historie a mezinárodních vztahů Igor Lukeš.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme