Adam Černý: Sociální spravedlnost a osobní honoráře

31. říjen 2015

Není nic lepšího, než když nějaké téma najde svého bystrého a výmluvného obhájce. V případě předluženého Řecka se jím po lednovém triumfu levicového hnutí Syriza stal jeho šéf Alexis Tsipras.

Ten se překvapivě vyhoupl až do čela vlády, ale možná ještě více tehdy novopečený ministr financí Janis Varufakis. Premiér byl už na první pohled nápadný mezi svými kolegy bílou rozhalenou košilí, ale nový správce řecké pokladny ho překonával koženou bundou a silným motocyklem, na němž přijížděl na ministerské schůzky.

Na vnější vzhled s oblibou sázejí nejen levicoví politici, jeden z prvních českých polistopadových ministrů zahraničí třeba od svého německého kolegy odkoukal a převzal žlutou vestu pod sako.

Janis Varufakis vedle odlišného oblečení za ještě důležitější pokládal politický styl, takže své kolegy, správce financí členů eurozóny, zahrnoval přednáškami, v nichž dokazoval, že Řecko se nemůže řídit recepty, které mu jeho věřitelé doporučují k ozdravení ekonomiky.

Čtěte také

Rétorická ofenzíva měla pro Varufakise bohužel jediný výsledek. Při opakovaných reprízách přestávala zabírat, až nakonec jeho přímý nadřízený premiér Tsipras vyslechl naléhavá doporučení svých evropských partnerů a svého hlavního vyjednavače pro otázky financí vyměnil.

Další průběh už se dal očekávat, bývalý správce řeckého rozpočtu na svého politického šéfa ze Syrizy zanevřel, ale naštěstí ne natolik, aby proti němu v nových barvách kandidoval v předčasných zářijových volbách.

Logo

Už v té době si Janis Varufakis užíval nejlepšího, i když leckdy krátkodechého privilegia bývalých politiků, kteří bývají zváni do nejrozličnějších médií, aby využili a prožili svou chvíli právě odcházející slávy.

Pověst Varufakise jako protagonisty levicové politiky nyní nabourala informace, že mu italská veřejnoprávní televize RAI za dvaadvacetiminutový televizní rozhovor zaplatila dvacet čtyři tisíc eur. Hodinová sazba více než jednoho tisíce eur za minutu příliš nejde dohromady s hlásáním sociálně spravedlivé společnosti.

Bývalý ministr se zmohl jen na to, že zveřejnil seznam všech svých výdajů od července, kdy musel rezignovat na svou funkci.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.