Akvárium pro vodní želvy musí mít filtraci i souš na slunění

31. říjen 2015

Vodní želvy jsou v posledních letech velmi populární. Někteří prodejci nezkušeným chovatelům ale tvrdí, že vodní želvy jsou velmi nenáročné, i vody jim podle nich prý stačí málo. Podle jihlavského akvaristy Jaroslava Svobody z prodejny Rybičky a zvířátka ale želvy potřebují vody hodně. Jaké má pro chovatele další rady?

„Ve volné přírodě jsou to dravci, žijí u řeky a plavou a prostředí s dostatkem vody bychom jim měli poskytnout i my v umělém chovu," říká k vodním želvám Jaroslav Svoboda.

Na první rok či dva stačí pro želvu malé akvárium: „Pokud máme pěticentimetrovou želvičku, stačí pro začátek obyčejná elementka rozměrů 50 krát 30 krát 30 centimetrů. Dokud jsou želvy malé, mohou mít společné akvárium s rybkami."

Dobrá filtrace ušetří hodně starostí

U akvária je velmi důležitá filtrace. „Lidé často chodí a stěžují si, že je voda v želváriu špinavá, že zapáchá. Jsou tam bakterie, těm želvičkám to způsobuje třeba záněty očí," říká jihlavský akvarista. Ale pokud máte účinný biofiltr, voda se nekazí, ani když se do ní dostanou zbytky masa, kterými se želvy živí. Vodu měníme jednou za tři neděle, za měsíc. Teplota vody by měla být kolem 24-25 stupňů, bez topítka s termostatem to nejde. Je šikovné mít topítko zabudované za filtrací, aby se k němu zvíře nedostalo a nemohlo ho rozbít nebo překousat kabely.

Každé želvárium potřebuje filtraci

Nezapomeňte na místo, kam se chodí želvy vyhřívat

Další důležitá součást akvaterária je souš, teplé místo, kam se želvy chodí ohřát. Musí být bezpečné, aby se jim na něj pohodlně vylézalo. Praktické je mít ho snadno omyvatelné, protože tam mohou zůstávat zbytky potravy a výkaly. U něj bychom měli mít lampu s UV B zářením. Želva by se tam měla ohřát na 35 stupňů, jako to dělá ve volné přírodě. Slunění je pro želvu životně důležité, pomáhá zbavit se parazitů, plísní a bakterií.

V lokalitách, kde je měkká voda, je třeba do vody přidávat minerály. Měkká voda totiž želvu odvápňuje a ta má potom zdravotní problémy.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio