Firma chce po podnikatelích desetitisíce korun za zařazení do nefunkčního katalogu

Doplnit informace o svém podnikání a dotazník poslat zpátky. Novou fintu, jak vytáhnout z podnikatelů desítky tisíc má společnost AREstat. Zaslání formuláře vyjde živnostníky na téměř 28 tisíc korun. Takový je totiž poplatek za roční zařazení do rejstříku, který ale nefunguje. Proč takové služby AREstat nabízí, vedení společnosti neobjasnilo. Na opakované dotazy Českého rozhlasu nereagovalo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psaní (ilustrační foto)

Psaní (ilustrační foto) | Foto: kristja

Padesátiletý Mirek Maroušek podniká s realitami. Dopisů mu týdně chodí desítky. Ten od společnosti AREstat vypadal jako obyčejný dotazník.

„Myslel jsem si, že je to státní instituce, která žádá - jako je při sčítání obyvatel - o vyplnění údajů, doplnění nějakého rejstříku,“ říká podnikatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podivné praktiky společnosti AREstat zaujaly Barboru Kladivovou

Jenže po vyplnění dotazníku Marouškovi přišel další dopis s fakturou na 27 500 korun. Tím, že informace o svém podnikání vyplnil a odeslal zpět, podle společnosti AREstat souhlasil s obchodními podmínkami.

Stejný problém teď řeší stovky, možná tisíce živnostníků po celém Česku. Podle internetových stránek společnost AREstat nabízí až 3 miliony obchodních kontaktů.

Podle právníka Davida Ondrejkoviče je to ale ukázkový případ katalogových podvodů. „Většinou se jedná o nějakou inzerci v nějakém naprosto neviditelném internetovém katalogu, který má nulovou návštěvnost a nevedou na něj žádné odkazy. Čili hodnota té tzv. služby v podstatě není žádná. A vy za to platíte desítky tisíc ročně.“

Společnost AREstat vede 37letý Lukáš Jurenka. Do jeho obchodního portfolia patří i společnost RES online nebo EO servis. Obě společnosti se věnují stejným praktikám. Další společnost, Media Future, má v likvidaci.

Lukáš Jurenka ale telefon nezvedá. „Volaný účastník se nehlásí. Opakujte prosím volání později,“ pouze se dozví ze sluchátka volající.

Podobných společností jsou v Česku desítky.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme