Sokolov opět postaví stan pro bezdomovce a příští rok koupí nový

31. říjen 2015

Lidé bez domova budou moct od 1. prosince v Sokolově stejně jako v minulých letech využívat stan pro bezdomovce. Město jej postaví v areálu bývalého autobusového nádraží.

Radnice tak vyjde vstříc nejen samotným bezdomovcům, ale i obyvatelům míst, kde v zimě bezdomovci jinak hledali úkryt před mrazem. Na příští rok potom město plánuje nákup nového stanu s větší kapacitou.

„Kapacita tohoto stanu je 16 míst. Stan provozuje městská policie ve spolupráci s Pomocí v nouzi. Bohužel v této podobě bude fungovat stan letos naposledy, protože už dosluhuje. Do rozpočtu na příští rok je návrh částky na pořízení nového," říká místostarostka Renata Oulehlová.

Nový stan by měl mít například možnost rozdělení na dvě části. Mezi bezdomovci v Sokolově totiž přibylo žen. Cena nového stanu má být maximálně 100 tisíc korun.

Čtěte také

„Stanem chceme chránit nejen samotné bezdomovce, ale i ostatní obyvatele města. Lidé bez domova se totiž jinak před mrazem často schovávali na chodbách panelových domů," doplnil starosta Sokolova Jan Picka.

Do stanu budou pravidelně docházet lékaři, aby se mezi bezdomovci nešířily choroby. V blízkosti stanu budou k dispozici toalety.

Stejně jako v minulých letech ovšem nebudou mít do stanu přístup opilí nebo agresivní bezdomovci. Stan bude k dispozici zřejmě do února, jeho provoz ale město přizpůsobí počasí. Pokud by teploty výrazně pod nulou nastoupily už v listopadu nebo naopak přetrvaly do března, bude stan fungovat delší dobu.

Počty bezdomovců v Sokolově pravidelně mapuje městská policie. Lidí, kteří nemají střechu nad hlavou ani nevyužívají azylový dům, je ve městě dlouhodobě kolem třiceti. Při poslední kontrole jich strážníci napočítali 23, z toho sedm žen.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio