Za pád letadla na Sinaji zřejmě může technická závada. Piloti si stěžovali už dříve

Záchranáři našli černé skříňky ruského letadla, které dnes ráno havarovalo v Egyptě. Na místě nehody v poušti Sinajského poloostrova pokračuje vyprošťování obětí. Egyptské a ruské úřady podle agentur AP a AFP oznámily, že zřícení stroje nikdo nepřežil. Na palubě bylo 224 cestujících včetně 17 dětí a sedmi členů posádky. Příčinou nehody zřejmě byla technická závada, na kterou si piloti u tohoto stroje stěžovali už dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pracovní skupina z ministerstva civilního letectví je na cestě na místo nehody. Tam teprve zahájí samotné vyšetřování a zjišťování technických detailů. Samozřejmě jsme v úzkém kontaktu s ruským velvyslancem v Egyptě,“ řekl egyptský premiér Šaríf Ismáíl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptští záchranáři našli černé skříňky havarovaného ruského airbusu. Více o nehodě, která se stala na Sinaji, informuje Štěpán Macháček

Nejpravděpodobnější příčinou byly podle předběžných informací i společnosti Kogalymavia, které letoun patřil, technické problémy. Pilot těsně před nehodou nahlásil závadu na jednom z motorů.

Řízení leteckého provozu v Šarm aš-Šajchu, odkud letadlo odletělo, podle ruských médií uvedlo, že už během minulého týdne hlásili piloti stejného stroje několikrát poruchu motorů, což se ale zatím nepotvrdilo.

Rusko proto zahájilo vyšetřování společnosti Kogalymavia ve věci zanedbání bezpečnosti leteckého provozu. Skutečnou příčinu objasní analýza černých skříněk, které už záchranáři našli.

Sestřelili jsme ruský airbus, tvrdí IS. Podle úřadů je to nepravděpodobné

Číst článek

Nehoda se stala uprostřed pouště, poblíž městečka Al Hassana, které leží asi 35 kilometrů od pobřežního městečka a letiště Al Aríš, kam chtěl pilot ruského airbusu údajně nouzově přistát.

Na Sinajském poloostrově se zřítil ruský letoun s 224 lidmi na palubě

Číst článek

Na místo neštěstí dorazilo asi 50 sanitek, záchranáři vyprošťují oběti z trosek. Letadlo je rozpůlené – zadní část trupu zachvátil požár a přední se roztříštila o skálu.

Ruský airbus A-321 dnes brzy ráno havaroval v oblasti Sinajského poloostrova | Foto: Reuters

Mrtvá těla transportují vojenská letadla do Káhiry a Suezu. Oproti původním náznakům, že mohl někdo přežít, teď převažují zprávy o tom, že všichni cestující – podle egyptské vlády 214 Rusů a tři Ukrajinci – i posádka zemřeli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na palubě ruského letadla, které se zřítilo na Sinaji, nejspíš nebyli žádní Češi ani občané EU, řekla česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová

Letadlo z letoviska Šarm aš-Šajch odletělo v 6:51 moskevského času (04:51 SEČ). V 7:14 nenavázalo kontakt s kyperskou Larnakou a zmizelo z radarových monitorů. Cílem jeho cesty byl ruský Petrohrad.

Letoun byl údajně 18,5 roku starý, společnost Kogalymavia s ním létala od roku 2012. Pilot byl podle aerolinek zkušený - ve vzduchu strávil kolem 12 tisíc hodin.

„Je to společnost, která nemá špatnou reputaci. Nejčastěji vozí cestující do oblíbených arabských destinací. Před několika roky měli jeden problém, který skončil třemi mrtvými. Bylo to ale na zemi, když došlo k požáru. Letadlo bylo 18 let staré, což ale mnoho neříká. Záleží, jak se o letadlo starají a jak jsou vycvičené posádky,“ upřesňuje letecký publicista Martin Velek.

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme