V neděli se poběží slavný newyorský maraton. Před více než milionem fandů si ho vyzkoušel i Jan Pirk

První listopadová neděle je od roku 1970 dnem, kdy se v jedné z nejrušnějších světových metropolí téměř zastaví všední život. Přes 50 tisíc závodníků se bude newyorskými ulicemi proplétat během největšího maratonu na světě. Celou délku skvěle organizovaného běhu navíc tradičně lemují nadšení diváci, kterých bylo v minulém roce podél trati úctyhodných 1,5 milionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorský maraton. Běžci krátce po startu na Verrazano-Narrows Bridge

Newyorský maraton. Běžci krátce po startu na Verrazano-Narrows Bridge | Zdroj: Reuters

„Pátá a šestá avenue, dvě hlavní světové ulice, byly celý den zavřené a nikdo neprotestoval. Všichni z toho měli legraci a byli veselí,“ vzpomíná na ročník 2014 a skvělý zážitek z newyorského maratonu profesor Jan Pirk.

Vyhlášený český kardiochirurg si v 66 letech vyzkoušel na vlastní kůži neopakovatelnou atmosféru tradičního závodu. Překvapila ho precizní organizace masové akce, když všechny běžce svážely na Staten Island, tedy místo startu, autobusy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neuvěřitelná událost, vzpomíná na newyorský maraton kardiochirurg Jan Pirk

„Stáli jsme asi čtvrt hodiny frontu a všichni seděli, nikdo nesměl stát. Vždy přijelo šest autobusů a ke dveřím se postavila žena, co počítala, a jakmile bylo plno, zavřely se dveře a najelo dalších šest autobusů. Neuvěřitelná událost,“ kroutí ještě dnes hlavou nad komfortními podmínkami, které dokážou organizátoři pro desetitisíce amatérských závodníků připravit.

A hned přidává srovnání s nejstarším nepřetržitě konaným během na světě. „Když jedeme na Běchovice, kde startuje tak tisícina oproti New Yorku, tak se napíše, že autobus sto devítka je sice posílený, ale my jsme tam namačkaní jak herinky,“ říká.

Po útoku na Světové obchodí centrum v roce 2011 a bombám na bostonském maratonu před dvěma lety má newyorský maraton ta nejpřísnější bezpečnostní opatření.

„Mohli jsme s sebou mít jen průhledný vak, který jsme dostali, a prošli jsme rámem. Neumím si představit, jak se dělají taková zabezpečení. Podle televize bylo na trati 1,5 milionu diváků,“ přibližuje Jan Pirk svůj poslední maraton v životě.

Jan Pirk | Foto: Jan Sklenář

Ne, že by na běhání zanevřel, ale jak s úsměvem říká, manželka mu závodit na této tradiční vzdálenosti zakázala, a tak už se respektovaný lékař chystá „jen" na půlmaratony. Na newyorský maraton ale bude rád vzpomínat, podobně jako další běžci z více než 130 zemí světa.

Jakub Marek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme