Sestřelili jsme ruský airbus, tvrdí IS. Podle úřadů je to nepravděpodobné

Islámský stát tvrdí, že nese odpovědnost za havárii ruského dopravního letadla v Egyptě. Prohlášení se na sociálních sítích objevilo po dřívějších spekulacích, zda stroj nesestřelili sinajští ozbrojenci. Podle egyptských i ruských úřadů je ale nejpravděpodobnější příčinou katastrofy technická závada. Při nehodě zemřelo všech 224 lidí na palubě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky ruského dopravního letadla, které havarovalo na Sinajském poloostrově

Trosky ruského dopravního letadla, které havarovalo na Sinajském poloostrově | Zdroj: Reuters

Prohlášení džihádistů samo o sobě nic neznamená a dalo se očekávat. Naopak by bylo překvapivé, kdyby se k sestřelení letounu nepřihlásili, ať už za jeho nehodu odpovědnost nesou, nebo ne.

Logicky si však teorie, že ruský airbus sestřelili ozbrojenci, stojí dobře. Rusko je Islámským státem považováno za jednoho z největších nepřátel od té doby, kdy se před měsícem zapojilo do bojů v Sýrii po boku režimu prezidenta Bašára Asada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke katastrofě ruského letadla v Egyptě se přihlásil Islámský stát. Spekulace o sestřelení ale vyvrací úřady – nehodu prý způsobila technická závada. Více zpravodaj Štěpán Macháček

Od té doby Islámský stát slibuje Rusku pomstu. Na sociálních sítích také džihádisté píší, že se jeho bojovníkům podařilo dnes nad „Sinajskou provincií“ sestřelit letadlo s 220 ruskými křižáky.

Nehoda se navíc stala velice blízko území, které ovládá skupina, jež si říká Provincie Sinaj a hlásí se k Islámskému státu. Bezpečnostní zdroje na severu Sinaje také popisují, že stroj padal prakticky vertikálně dolů a že během pádu začal hořet.

Není také zcela jisté, že ozbrojenci nedisponují zbraněmi, které by byly schopny letoun z výšky 9450 metrů sestřelit. Už mnohdy totiž velice překvapili egyptskou armádu svým arzenálem.

Zřícený ruský letoun mířil z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch na Pulkovské letiště v Petrohradu | Foto: Reuters

„V různých médiích se objevují rozmanité informace o tom, že ruské dopravní letadlo bylo údajně sestřeleno protiletadlovou raketou vypálenou teroristy. Tuto informaci není možné považovat za správnou,“ citovala agentura Interfax ruského ministra dopravy Maxima Sokolova, který je na místě katastrofy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pád stroje A321 prý nejspíš způsobila technická závada. Podle leteckého experta a publicisty Martina Salajky jsou ale airbusy rodiny A320 poruchové jen minimálně

Stále je tak oficiální a věrohodnou verzí, že airbus měl technické problémy s motory a ty byly příčinou nehody.

„Airbusy této rodiny A320, která zahrnuje typy od A318 až po A321, mají velmi málo technických závad. Pokud se něco objevilo, bylo to spíš způsobeno zpočátku nějakým vadným softwarem, ale že by technické poruchy byly příčinou havárií, se moc často nestává,“ upozorňuje však letecký expert a publicista Martin Salajka.

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

Je však otázka, jestli by případné sestřelení dopravního letadla nad svým územím Egypt vůbec přiznal. Pro zemi by tato varianta byla velkou nepříjemností a pro svět by to byla velice špatná zpráva o bezpečnostní situaci v Egyptě.

Za pád letadla na Sinaji zřejmě může technická závada. Piloti si stěžovali už dříve

Číst článek

Už z historie jsou také známy příklady, kdy egyptské úřady popřely výsledky vyšetřování leteckých katastrof, které se jim nezamlouvaly.

Byla to například havárie letounu egyptské společnosti Egypt Air u amerických břehů v roce 1999. Profesionální americké vyšetřování tehdy dospělo k závěru, že havárii způsobil pilot, který spáchal sebevraždu a tím se také aerolinkám pomstil.

Na Sinajském poloostrově se zřítil ruský letoun s 224 lidmi na palubě

Číst článek

Egypťané se ale usnesli, že by to poškodilo jméno společnosti i Egypta, a proto závěry vyšetřování nikdy nepřijali. Dodnes tvrdí, že neštěstí způsobila technická závada, která se ale vůbec neprokázala.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme