Lufthansa a Air France-KLM prozatím nebudou létat přes Sinajský poloostrov

Dvojice největších evropských aerolinek Lufthansa a Air France-KLM z bezpečnostních důvodů nebudou létat přes Sinajský poloostrov v Egyptě, dokud se nevysvětlí dnešní pád ruského letadla s 224 lidmi na palubě. Informovala o tom agentura Reuters. Radikální hnutí Islámský stát se přihlásilo k tomu, že stroj sestřelilo. Moskva to podobně jako někteří experti zpochybnili, protože letadlo bylo mimo dosah přenosných protiletadlových systémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa

Lufthansa | Foto: Tomáš Adamec

„Rozhodli jsme se vyhnout dané oblasti, protože tamní situace a vysvětlení pádu nejsou jasné,“ uvedla německá letecká společnost Lufthansa.

„Budeme se oblasti vyhýbat, dokud nebude známo, co pád způsobilo,“ dodala mluvčí Lufthansy s tím, že firma přes Sinaj vede téměř deset linek denně.

Sestřelili jsme ruský airbus, tvrdí IS. Podle úřadů je to nepravděpodobné

Číst článek

K podobnému kroku se odhodlal francouzsko-nizozemský letecký holding Air France-KLM. „Air France potvrzuje, že přikročila v rámci preventivních opatření k tomu, že nebude létat nad Sinajem,“ uvedly aerolinky.

České aerolinie podle mluvčího Daniela Šabíka o podobném kroku neuvažují, do Egypta ani přes Sinajský poloostrov nelétají, řekl ČTK. Ani Travel Service v současné době lety nad Sinajem neoperuje, doplnila mluvčí letecké společnosti Vladimíra Dufková.

Za pád letadla na Sinaji zřejmě může technická závada. Piloti si stěžovali už dříve

Číst článek

Prozatím není známo, proč se letadlo mířící z egyptského letoviska Šarm aš-Šajchu do Petrohradu krátce po startu zřítilo.

Radikálové hlásící se k hnutí Islámský stát tvrdí, že letoun sestřelili. Ruské ministerstvo dopravy takové prohlášení označilo za nepravdivé. Podle egyptských bezpečnostních zdrojů zatím nic nenasvědčuje tomu, že by příčinou pádu stroje byl raketový útok.

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl (druhý zleva) na místě pádu ruského airbusu | Foto: Reuters

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme