V Česku žijí podle odhadů asi 2 tisíce Syřanů, mnozí se tu narodili a vychovávají vlastní děti

Před vypuknutím uprchlické krize žilo v Česku asi tisíc Syřanů. Teď je lidí syrského původu v zemi podle odhadů asi dvojnásobek. Mnozí z nich dnes například podnikají, pracují jako lékaři a po hlase je jen těžko poznáte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všichni uprchlíci, bez ohledu na to, kde jsou, mají společnou naději - že se jednou vrátí do své vlasti.

Všichni uprchlíci, bez ohledu na to, kde jsou, mají společnou naději - že se jednou vrátí do své vlasti. | Foto: Wikimedia Commons, James Gordon

Svůj smíšený původ Ivan Ramadán využil naplno. Otcův jazyk vyučuje na univerzitě a pracuje i jako tlumočník u soudu. Na krku se mu na zlatém řetízku houpe zlatý kroužek a v něm arabský nápis Alláh – Bůh, jak sám říká, vzpomínka na Damašek.

„Naše rodina je muslimská, nedá se říct, že bychom byli ortodoxní muslimové, to ne. Slavíme obojí svátky, klasické Vánoce, ale i islámské svátky,“ vysvětluje Ivan.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku žije podle odhadů na 2 tisíce Syřanů, jedním z nich je i rodilý Pražan Ivan Ramadán

Ze všech nejvíc se to líbí dětem, protože dostávají dárky jak pod vánočním stromkem, tak i během muslimských svátků. Jestli se cítí víc jako Syřan, nebo Čech, odpovědět neumí, považuje se za obojí.

Od začátku občanské války v Sýrii do Čech přijeli už čtyři jeho příbuzní - babička, strýcové a bratranec. I když je čeština těžká, za tři roky se naučili dost na to, aby si alespoň dokázali nakoupit. Právě zvládnutí češtiny je podle plzeňského pedagoga zásadní.

„Klíčové pro integraci cizince je znalost jazyka, naučit se dobře český jazyk a samozřejmě i potřebná kvalifikace pro získání práce,“ myslí si.

Cizinec, který chce v Česku zůstat, by měl podle Ivana určitě dodržovat české zákony.

„Na druhou stranu, pokud určité zvyky a tradice nekolidují s veřejnou sférou nebo například v zaměstnání, tak není důvod se znepokojovat. Protože v podstatě každý má svobodu v tom, jak trávit volný čas, jaké zvyky a tradice dodržovat,“ dodává rodilý Pražan Ivan Ramadán.

Anna Maňourová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme