Ministr Chovanec: Šéf GIBS Ivan Bílek měl dávno rezignovat

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek měl podle ministra vnitra Milana Chovance dávno rezignovat. Ministr prý stále nemá odpověď na to, proč takzvanou olomouckou kauzu nevyšetřuje GIBS, ale Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odjezd českých policistů do Maďarska, Milan Chovanec

Odjezd českých policistů do Maďarska, Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

V Otázkách Václava Moravce na ČT také řekl, že někteří policisté mají z GIBS strach. Na tom, že by měl kvůli olomoucké kauze Bílek skončit, se dnes Chovanec shodl i s exministrem vnitra Janem Rumlem.

Chovanec se nechal slyšet, že pokud GIBS olomouckou kauzu nevyšetřoval kvůli tomu, že mu nedůvěřují státní zástupci, tak je to velmi špatná zpráva. Také uvedl, že ho zarazil nedávný zásah GIBS na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který přišel těsně po zatýkání v olomoucké kauze.

Generální inspekce bezpečnostních sborů existuje od roku 2012. Jejím úkolem je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat trestné činy příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. GIBS od počátku vede Ivan Bílek, do funkce ho jmenoval tehdejší premiér Petr Nečas. Odvolat ředitele může premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost.

V té čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langera.

Zatímco na potřebě odchodu Bílka z funkce se Chovanec s Rumlem shodli, odlišný názor mají naopak na to, jestli má hejtman Rozbořil, který nechce rezignovat na svou funkci, zveřejnit podrobnosti ze spisu, aby se očistil. Chovanec to požaduje, ale podle Rumla se tak dostává za hranu zákonnosti. „Toto jste nikdy neměl po tom hejtmanovi chtít,“ poznamenal.

S Bílkem se nedávno sešel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Schůzka u něj ale nerozptýlila pochybnosti o fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nyní chce vyčkat na závěry vyšetřování olomoucké kauzy. Chovanec se dnes vyjádřil pro to, aby ministři vnitra měli větší personální pravomoci, pokud jde o policii nebo GIBS.

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová Českému rozhlasu řekla, že GIBS nebude ministrova slova komentovat.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme