Volby v Turecku vyhrála Erdoganova AKP, opět bude vládnout sama

Předčasné parlamentní volby v Turecku jasně vyhrála Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Proislámské vládní uskupení získalo necelých 50 procent hlasů, v parlamentu má absolutní většinu a bude vládnout samo. Vyplývá to z informací po sečtení takřka všech volebních lístků. Klání provázely nepokoje i vysoká účast - hlas odevzdalo 86 procent lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turci slaví výsledky voleb před sídlem AKP v Ankaře

Turci slaví výsledky voleb před sídlem AKP v Ankaře | Zdroj: Reuters

AKP obsadí v parlamentu 316 křesel z 550 a bude mít velmi pohodlnou vládní většinu. Vítězství své strany už oznámil i premiér Ahmet Davutoglu.

Hlavní opoziční a sekulární Lidová republikánská strana (CHP), která skončila ve volbách druhá s 25 procenty hlasů, se nechala slyšet, že varianta koaliční vlády je nepravděpodobná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Turecku vyhrála AKP prezidenta Erdogana, zemi bude vládnout sama. Výsledky hlasování shrnul zvláštní zpravodaj v Istanbulu Jaromír Marek

Do tureckého parlamentu se vedle ní dostali také nacionalisté ze Strany národní akce (MHP) s necelými 12 procenty. Podruhé v historii pak zasedne v parlamentu prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která těsně překročila nutnou hranici 10 procent, ale oproti červnovým volbám si pohoršila.

Výsledky hlasování jsou do jisté míry překvapivé, protože tak drtivé vítězství AKP se po sérii korupčních skandálů a cenzorských zásahů proti opozičním médiím nečekalo.

Kvůli výsledkům voleb také protestovaly na jihu země v převážně kurdské provincii Diyarbakir desítky lidí, kteří zablokovali silnice. Policie proti nim zasáhla vodními děly a slzným plynem. Demonstranti nevěří v reálnost výsledků strany HDP a tvrdí, že hlasování bylo zmanipulované.

Turci šli k volbám podruhé za posledních pět měsíců. V červnu plány prezidenta Erdogana na pokračování jednobarevné vlády a posílení prezidentských pravomocí překazil právě úspěch prokurdské strany.

Kvůli výsledkům voleb protestovaly v převážně kurdské provincii Diyarbakir desítky lidí | Foto: Reuters

Jaromír Marek, Simona Bartošová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme