Platby za otce u porodu se liší zařízení od zařízení. Praxi by mohl sjednotit verdikt ÚS

Poplatky za přítomnost otce u porodu bude řešit Ústavní soud. Stížnost podal v polovině října advokát Martin Cypris, podle kterého je platba protiústavní. Část porodnic v Česku ji přestala vybírat poté, co v roce 2012 začal platit zákon o zdravotních službách. Některé nemocnice však poplatky dál účtují. Právníci ani soudy se zatím neshodli, zda na to mají nemocnice právo, či nikoliv. A jednotní nejsou ani rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porod jakom operace

Porod jakom operace | Foto: stock exchange

Dvaatřicetiletá Kateřina z Mladé Boleslavi rodila v září císařským řezem.

„Tatínek byl u porodu a platili jsme za to 400. Tatínek byl oblečen do operačního oblečku. Myslím si, že částka je adekvátní,“ řekla Kateřina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poplatcích za otce u porodu a o sporech, které kolem nich jsou, natáčela redaktorka Iveta Vávrová

Pavlína z Prahy chtěla rodit v Podolí. Za to, že otec mohl na sál, si porodnice řekla 1500. V ceně měl být ochranný oděv, občerstvení, informační materiály a porodní asistentka, která otce poučí. Nic z toho však prý manžel Pavlíny nedostal.

„Nedostali jsme vůbec nic, což mi celkem vadilo, protože u porodu by měla být nějaká hygiena, manžel tam byl v normálním oblečení,“ postěžovala si Pavlína.

Největší porodnice v Česku v pražském Podolí těží z toho, že o ni mají ženy velký zájem, a tak jsou poplatky ochotné zaplatit. Ročně se tam narodí přes 5000 dětí.

Podle ředitele podolské porodnice Jaroslava Feyereisla je případ Pavlíny ojedinělý. Rodina prý může žádat o vrácení poplatku, který pokrývá hlavně práci porodní asistentky.

„Tady jsme dali značný objem financí do toho, aby jedna porodní asistentka měla na starost maximálně jeden porod,“ uvedl Feyereisl.

Právo, nebo prostor pro obchod?

Poplatky za přítomnost otce u porodu už dvakrát řešily české soudy. V jednom případě se soudce přiklonil na stranu nemocnice, v tom druhém dal za pravdu rodičům.

„Tam se soud ztotožnil s tím argumentem, že právo mít osobu blízkou u porodu je tak základní právo, že ho nelze zpoplatnit a je to bezdůvodné obohacení nemocnice, respektive ten poplatek je celý nezákonný, protože je neústavní,“ vysvětlil advokát zmiňované rodiny Martin Cypris.

Přehrát

00:00 / 00:00

Musí rodiče platit za přítomnost příbuzného u porodu, či nikoliv? Radiožurnál se ptal Zuzany Kučerové z kanceláře veřejného ochránce práv

„Naproti tomu Okresní soud v Ústí nad Labem to vzal jako byznys, jako obchod, jako smlouvu: Dohodli jsme se na poplatku v této výši, souhlasil jsi s tím, tak jsi ho zaplatil,“ dodal právník.

Proto Cypris podal za rodiče, kteří soud prohráli, stížnost k Ústavnímu soudu.

„Argumentujeme tam tím, že pokud ústava garantuje ochranu rodinného života, potom porod potomka je vlastně start toho rodinného života, a nevím, jaký okamžik by měl být víc chráněný ústavou než zrovna to, že se můj potomek rodí,“ doplnil Cypris.

Podle Jolany Těšinové z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva na výběr poplatku nemocnice právo mají.

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek

„Poskytovatelé se musí chovat také jako řádní hospodáři, takže já osobně výběr do té přiměřené výše považuji za adekvátní,“ řekla Těšinová.

Pojišťovny totiž nemocnicím zvýšené náklady za přítomnost otce u porodu neplatí, a tak je v mnohých případech hradí přímo rodiče.

I podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) si nemocnice mohou malý poplatek účtovat. „Pokyn jsme dali v tom smyslu, že mohou vybírat opravdu jenom reálné ekonomické náklady, které to vyžaduje, to znamená nějaké jednorázové pomůcky a podobně, což jsou relativně marginální náklady,“ poznamenal Němeček.

„Určitě nikdo nemůže za otce po porodu požadovat mnoho set korun, to prostě možné není a máme během 14 dnů jednání s řediteli všech přímo řízených organizací a určitě to bude tématem našeho rozhovoru s nimi,“ doplnil ministr.

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme