Paříž opět bojuje se smogem. Město omezilo rychlost vozidel

Francouzskou metropoli dusí smog. Pařížská radnice a správa oblasti kolem hlavního města proto přijaly okamžitá opatření. Zvažují i zavedení takzvané střídané dopravy. V Paříži by tak mohla v některé dny jezdit jen auta se sudou nebo lichou číslicí na konci poznávací značky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž zahalil smog

Paříž zahalil smog | Zdroj: Reuters

Auta mohou v Paříži jezdit jen 20kilometrovou rychlostí. Tím se má zabránit dalšímu znečišťování ovzduší.

Policie nabádá řidiče, aby využívali raději hromadnou dopravu. Radnice pak radí starším lidem, těhotným ženám a zařízením pečujícím o malé děti, aby omezili fyzické aktivity venku.

Paříž a region kolem metropole zvažují umožnit lidem používání půjčoven elektromobilů a jízdních kol zdarma. Žádají také vládu o povolení zavést takzvanou střídavou dopravu.

Podle ministryně pro ekologii Ségolène Royalové je třeba s vyhlášením střídavé dopravy ještě počkat na další vývoj počasí. Pokud se ale stav ovzduší nezlepší a správa města i pařížského regionu budou na zavedení střídavé dopravy trvat, ohlásí ji dnes v 17 hodin.

Rozptylové podmínky v Paříži by se ale měly podle meteorologů v úterý zlepšovat. Pokud k výraznému zlepšení nedojde, čeká Pařížany opatření, které policejní prefektura zavedla zatím jen dvakrát.

Tedy že by v sudé dny mohly do Paříže vjíždět jen auta s poznávací značkou, která končí sudou číslicí a v liché dny zase vozidla s číslicí lichou. Opatření platí od půl šesté ráno do 10 večer. Trestem za porušení pravidla je pokuta v přepočtu 600 korun a odstavení auta.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme