Malým nemocnicím na Liberecku chybí atestovaní lékaři, žádají změny ve vzdělávání

Některé malé nemocnice v Libereckém kraji doslova volají o pomoc. Chybějí tam zejména internisté a ortopedové. Nemocnice ve Frýdlantu už kvůli nedostatku lékařů zrušila interní oddělení, v Semilech to hrozí od ledna. Pro pacienty to znamená horší přístup ke zdravotní péči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ortopedie - operační sál. Ilustrační foto

Ortopedie - operační sál. Ilustrační foto | Foto: Fakultní nemocnice v Motole

„Semily jsou městem, kde žije víc starších občanů, a dojíždět do Liberce, Jablonce nebo Jilemnice je velmi složité," posteskla si paní Hedvika ze Semil, která se s chystaným zrušením interny nedokáže smířit.

Paní Marie z Frýdlantu má zetě kardiaka. Ten si péči na frýdlantské interně chválil, po zrušení interny ho ale záchranka vozí v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu do vzdálenějších nemocnic. A dcera paní Hedviky má o svého muže strach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Malé nemocnice na Liberecku se potýkají s nedostatkem atestovaných lékařů. O problém se zajímala Ivana Bernáthová

„Pošlou ho do Liberce a pak zase do Prahy. A ona říkala, přece ho nebudou posílat z jedné nemocnice do druhé, vždyť mezitím umře."

Za rušením interen v malých nemocnicích je podle ředitelky semilské nemocnice Aleny Kuželové všeobecný nedostatek atestovaných internistů. „Vzdělávání je příliš dlouhé, příliš složité. A lékaři absolventi mizí v zahraničí, kde to mají za sebou rychleji," říká Kuželová.

V zahraničí pak mladí lékaři často zůstávají. Podle náměstka pro zdravotní péči Josefa Vymazala je teď na legislativní radě vlády novela zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů.

„Návrh novely by měl tuto problematiku řešit ještě elegantněji, ne jen pouhým zkrácením studia, ale i tím, že by se lékaři mohli školit přímo ve svých oborech, jako je třeba interna, právě v těch mateřských nemocnicích," vysvětluje Vymazal.

Novelu zákona ještě ale čeká dlouhá diskuse. Česká lékařská komora a další odborné kruhy k ní mají spoustu připomínek.

Zájem je o lékaře z Ruska nebo Ukrajiny

Podle starostky Leny Mlejnkové z Volby pro Semily město nemá čas na to, až poslanci zákon schválí. Zdejší nemocnice potřebuje internisty, ortopedy a třeba i zubaře hned. Řešením by bylo i přijetí zkušených lékařů z východních zemí, třeba Ruska nebo Ukrajiny.

„My jsme měli možnost získat zubaře, který už rok pracoval na vyšším pracovišti zadarmo, a jenom bylo třeba, aby složil zkoušky. Byl to člověk, který měl dvacetiletou zkušenost v oboru stomatochirurgie, ale protože nebyl schopen složit zkoušky, které se dělají jednou za půl roku a stojí nemalou částku, tak ani on nemohl nastoupit," zmínila Mlejnková.

Zvládnutí češtiny a úspěšná nostrifikace jsou ale podle Josefa Vymazala pro výkon lékaře v Česku absolutně nezbytné. „Každá země si chrání kvalitu své lékařské péče. Ani dvacetiletá zkušenost ve třetí zemi nemůže být argumentem, že je na úrovni odpovídající vysoké úrovni české medicíny,“ zdůraznil Vymazal.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme