Politolog: Erdogan potřebuje zakrýt své diktátorské taktiky tak, aby mu je Evropa tolerovala

20. listopad 2015

Turecká Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) Recepa Erdogana s přehledem vyhrála nedělní předčasné volby. V tureckém parlamentu bude mít dost hlasů na to, aby sestavila jednobarevnou vládu. Spolu s ní zde zasednou nacionalisté, republikáni i Kurdové.

„Je to skutečně velké překvapení,“ uvedl v Dnešním Plusu zpravodaj Českého rozhlasu v Istanbulu Jaromír Marek. „AKP dostala více hlasů, než sama předpokládala.“

Turecko bude po těchto volbách politicky stabilní a bude mít vládu, která je jednobarevná, soudí novinář. „Otázka je, co to bude znamenat pro společnost,“ ptá se.

Turečtí analytikové se obávají růstu nacionalismu, který by ovlivnil postavení menšin, zejména té kurdské a arménské. „Očekává se také zvýšení tlaku na nezávislá a opoziční média, která jsou už nyní pod skutečně velkým tlakem,“ vysvětlil Marek.

„Turecko bude takové, jaké jsme ho znali, jen negativní rysy budou možná ještě posíleny,“ očekává zpravodaj.

Turecko pod Erdoganem směřuje k islamismu, tvrdí turkolog

Odborník na Turecko Tomáš Laně výsledky voleb překvapen není. „Zas tak velké překvapení to nebylo,“ dodal.

„Erdoganova strana měla v rukou veškeré mocenské páky, její masivní propaganda ovládala veřejné státní sdělovací prostředky a její taktika zastrašování terorem zapůsobila,“ připomněl expert.

Podle něj strana využila vlny terorismu k tomu, aby sama sebe prezentovala jako ochránce před ní. „Tato praktika samozřejmě zapůsobila," všímá si Laně.

Vnitropolitická situace půjde dál směrem, který narýsoval Erodgan, tedy směrem k islamismu, soudí turkolog.

„Erdogan se nikdy netajil tím, že chce být vládcem nejen Turecka, ale dokonce i hlavou muslimů, což zrovna není v intencích evropské demokracie,“ varoval Laně.

Ten považuje islamismus za politické zneužívání náboženství. „V Erdoganově případě je to také tak.“

„Erdogan potřebuje zakrýt své diktátorské taktiky tak, aby mu je Evropa tolerovala. Bude se snažit proto Evropě s uprchlíky vstříc, ale bude za to požadovat zrušení víz pro Turky, označení Turecka za bezpečnou zemi a další finanční injekce,“ předpověděl povolební turecký vývoj Tomáš Laně.

autoři: oci , bum
Spustit audio