Viničná naučná stezka v Jizerských horách překvapuje množstvím ptačích budek

2. listopad 2015
Česko – země neznámá

Jednou z nejkrásnějších turistických tras v Jizerských horách je prý Viničná naučná stezka, přibližně osmikilometrová trasa vedoucí z Oldřichovského sedla až na Ferdinandov. Minimálně na podzim patří zmíněná cesta k nejbarevnějším stezkám vůbec.

„Je to velmi příjemná podzimní procházka. Projít celou stezku zabere zhruba tři hodiny a já vždycky říkám, že právě na podzim je to tu nejkrásnější,“ láká na Viničnou stezku do Jizerskohorských bučin Tomáš Beneš z Liberce, pro kterého je stezka oblíbeným relaxačním místem.

Na Viničnou se můžete vydat s celou rodinou, procházku po ní zvládnou jak malé děti, tak i senioři. A je jen na vás, jak dlouhý váš výlet bude, nemusíte samozřejmě absolvovat celý osmikilometrový úsek. „Ten terén je zpevněný, takže je vhodný jak pro turisty, tak pro rodiny s kočárky a malými dětmi,“ doplňuje Tomáš Beneš.

Čtěte také

Nejlepším výchozím místem je Oldřichovské sedlo na kopci nad Oldřichovem v Hájích, necelých 15 kilometrů od Liberce. „Konec je až v Hejnicích u potoka Štolpich ve Ferdinandově. Podél trasy se nachází hned několik pomníčků připomínajících nejrůznější události, například Hausmannova či Svobodova smrt,“ vypráví Liberečan, který má Viničnou stezku natolik rád, že se na ni vydává i v zimě.

Zajímavostí je velký počet budek pro ptáky

Nemalou zajímavostí, kterou se Viničná stezka pyšní, je velký počet budek pro ptáky připevněných na stromech kolem cesty. „Já sice nejsem ornitolog, ale do očí mě to praštilo už před časem. Každý pozorný turista si všimne, že zhruba po padesáti metrech jsou na stromech rozeseté různě velké ptačí budky,“ potvrzuje Tomáš Beneš. A vysvětluje, odkud se vzal název stezky. „Tady je ta spojitost s vínem doopravdy na místě. Cesta je pojmenovaná po úžlabině, ve které se po celý rok držela teplota jako ve vinném sklepě.“

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio