Film podle knihy Jiřího Hájíčka připravuje režisér Případů 1. oddělení

2. listopad 2015

O hledačích vltavínů vypráví právě vznikající film Zloději zelených koní. Podle knihy jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka jej natáčí režisér Dan Wlodarczyk. Ten pochází z Českých Budějovic a snímek začal připravovat již před lety.

„Vždycky když mi přelétne přes nos dobrá jihočeská látka, snažím se ji zpracovat. Téma vltavínů mě lákalo dlouho, protože je to jihočeská specialita, ale neexistovala dobrá předloha. Až jsem někde četl, že Jiří Hájíček vyhrál cenu Magnesia Litera a zmiňovali tam také jeho knihu o vltavínech. Nelenil jsem, běžel do knihkupectví, přečetl si to a nakonec zavolal Jirkovi, že bych rád napsal scénář a natočil film,“ vzpomíná Dan Wlodarczyk.

Když se se spisovatelem setkal, předem jej varoval, že pro filmové zpracování bude nutné udělat řadu změn. Příběh se například odehrává v jiném časovém období než v knize. Scénář vznikal asi pět let. „Psal jsem ho s manželkou, která je scénáristka, ale dlouho jsme nebyli spokojení. Pak jsem potkal svého spolužáka Petra Jarchovského, ten nám pomohl a vznikl tvar, který jsme se rozhodli natočit,“ dodává režisér.


Dan Wlodarczyk
Narodil se v roce 1967 v Českých Budějovicích. Vystudoval filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a dokumentární film na FAMU. Natočil zhruba sto reklamních spotů, je autorem řady hudebních videoklipů (například k písni František skupiny Buty). Režíroval epizody seriálů Kriminálka Anděl, Soukromé pasti, Vinaři nebo Případy 1. oddělení. Jeho celovečerním debutem je film Indián a sestřička z roku 2006.

Zloději zelených koní vypráví o vysokoškolákovi, geologovi, který se vrací do jižních Čech a živí se společně s kamarádem ilegální těžbou vltavínů. Knižní předlohu Dan Wlodarczyk označuje jako lyrickou sociální baladu, scénář má díky Petru Jarchovskému westernový nádech a slibuje sociálně dobrodružný film.

Hlavní roli ztvárňuje Marek Adamczyk z plzeňského divadla, jenž se s režisérem setkal při natáčení Případů 1. oddělení. Jeho kamaráda hraje Pavel Liška, přítelkyni Jenovéfa Boková. V malé úloze profesora geologie se objeví Bolek Polívka.

Film vznikal převážně v jižních Čechách. Natáčelo se v Jindřichově Hradci, vesnici Matná a také v okolí Besednice, přímo na místech, kde se vltavíny nacházejí. „Je to vhodné prostředí – celé lesy rozorané, se spoustou děr, což bychom uměle těžko napodobovali,“ dodává Dan Wlodarczyk.

I když jsou podle něj kopáči vltavínů v knize perfektně popsaní, tvůrci filmu se obrátili i na odborníky. Román se totiž odehrává v 90. letech a od té doby se situace změnila. „Konzultovali jsme způsob kopání, nářadí, očišťování vltavínů s Jihočeským muzeem a Muzeem vltavínů v Českém Krumlově. To nám také zapůjčilo originální vltavíny ze svých expozic,“ popisuje režisér.

Filmaři se také setkali se skutečnými kopáči, i když neúmyslně. „Když jsme obcházeli lokality, tak jsme nějaké kluky, kteří tam kopali, vyplašili,“ vypráví Dan Wlodarczyk s úsměvem.

Vitrína s vltavíny

Natáčení skončilo v září. Nyní se začíná filmový materiál stříhat a do kin by měli Zloději zelených koní dorazit v létě nebo na podzim 2016.

Rozdíl při práci na celovečerním filmu a epizodě seriálu je podle Dana Wlodarczyka především v množství času. „V televizi točíte šest až sedm minut výsledku denně, u filmu tři až čtyři minuty. U filmu tedy máte na všechno dvojnásobek, trojnásobek času. A pokud pracujete vysloveně na autorském filmu, jako jsou Zloději zelených koní, jste svým vlastním pánem,“ uzavírá.

KVÍZ: Víte, jaké filmy se natáčely na jihu Čech a kde vznikly některé slavné záběry?

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio