Jihokorejská prezidentka a japonský premiér chtějí vyřešit problém 'utěšitelek'

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se poprvé sešla s japonským premiérem Šinzó Abem. Oba představitelé se v Soulu dohodli na rychlém řešení problému takzvaných utěšitelek. Tedy korejských žen, které byly během japonské okupace v letech 1910 až 1945 nuceny k prostituci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje  a japonský premiér Šinzó Abe jednali v Soulu

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a japonský premiér Šinzó Abe jednali v Soulu | Zdroj: ČTK

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a japonský premiér Šinzó Abe spolu v Soulu mluvili přibližně hodinu a čtyřicet minut. Donedávna přitom prezidentka setkání odmítala.

Představitelé obou států se dohodli na co nejrychlejším řešení problému takzvaných utěšitelek. V Japonsku se tak eufemisticky označovaly korejské ženy, které byly před druhou světovou válkou i během ní nuceny v japonských armádních nevěstincích k prostituci.

Japonský premiér Šinzó Abe řekl, že by pro příští generace neměli nechávat žádné překážky, novou omluvu však nenabídl.

Tokio celou záležitost dosud vnímalo za uzavřenou vzhledem k dohodě z roku 1965 i všeobecnému ospravedlnění za vojenskou agresi z roku 1995.

Pozůstalí po obětech druhé světové války protestovali před japonskou ambasádou v Soulu proti návštěvě japonského premiéra Šinzó Abeho | Foto: ČTK/AP

Společná dohoda je v zájmu obou zemí, a to jak politických, tak i obchodních. Zatímco na začátku devadesátých let činil obchod Korejské republiky s Japonskem 22 procent, loni to bylo pouhých 8 procent.

Na zlepšení vztahů mezi Tokiem a Soulem mají zájem i Spojené státy. Důvodem je stále asertivnější Čína a nevyzpytatelná Severní Korea.

O víkendu se v Soulu také konal třístranný summit Jižní Koreje, Japonska a Číny. Na něm se především Japonsko a Čína dohodly na obnovení rozhovorů o sporných oblastech ve Východočínském moři, konkrétně o nalezištích strategických surovin.

Obě země také chtějí vytvořit mechanismus vzájemné námořní a letecké komunikace, aby předešly případným konfliktům. V neposlední řadě pak obnoví vzájemné návštěvy ministrů zahraničí.

V Soulu se konal třístranný summit Jižní Koreje, Japonska a Číny. Zleva japonský premiér Šinzó Abe, jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a čínský premiér Li Kche-čchiang | Foto: ČTK/AP

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme