OBRAZEM: Čína představila vlastní dopravní letadlo. Používat se začne nejspíš v roce 2019

Čína dnes představila první velký dopravní letoun vlastní výroby. Stroj C919 má být konkurencí americkému Boeingu 737 a evropskému Airbusu A320. Ty tvoří více než polovinu letadel používaných čínskými aeroliniemi. První zkušební let nového letounu se plánuje na příští rok a stroj se má začít používat v roce 2019.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína představila vlastní dopravní letadlo C919

Čína představila vlastní dopravní letadlo C919 | Zdroj: Reuters

„Je to dvoumotorové dopravní letadlo určené pro přepravu až asi 170 cestujících. Konkurenční airbusy a boeingy mají v té největší kapacitě kolem 220 nebo 230 cestujících,“ popisuje letecký publicista Martin Salajka.

Podle něj jde o první čínské dopravní letadlo takovýchto rozměrů. Čínská společnost Commercial Aircraft Corp of China už má na svůj letoun údajně 517 objednávek, hlavně od domácích leteckých společností. Stroj C919 ale ještě musí projít pozemním testováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína představila vlastní dopravní letadlo. Stroj přiblížil letecký publicista Martin Salajka

„Zájem budou mít spíše méně movité společnosti. Kromě těch domácích, které k tomu budou tlačeny v uvozovkách politickými důvody, tak to budou spíše asijské nebo indické společnosti. Dá se ale očekávat i zájem západoevropských nebo severoamerických společností, pro které by mohla být zajímavá nižší cena,“ dodává Salajka.

Podle některých odborníků ale nové stroje C919 levnější nebudou. Některé části letadla se totiž budou muset kupovat v zahraničí. Letecké společnosti navíc musí vyškolit vlastní týmy mechaniků, odborníků a pilotů.

Čína začala letadlo vyvíjet v roce 2008. Kvůli problémům ve výrobě se ale práce výrazně zpozdily za původním plánem, podle kterého mělo letadlo poprvé vzlétnout už v roce 2014.

Americká společnost Boeing odhaduje, že čínský trh bude v příštích dvou desetiletích potřebovat 5580 letadel. Jejich celková hodnota se má pohybovat kolem 780 miliard dolarů, tedy zhruba 19,2 bilionu korun.

Čína představila vlastní dopravní letadlo C919 | Foto: ČTK/AP

Čína představila vlastní dopravní letadlo C919 | Foto: ČTK/AP

Čína představila vlastní dopravní letadlo C919 | Foto: Reuters

Čína představila vlastní dopravní letadlo C919 | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme