V parku v Proseči zasadili jako vzpomínku lidickou hrušeň

2. listopad 2015

Do parku Na Pasekách v Proseči o víkendu přibyl další strom. A ne ledajaký. Po celé republice byste jich našli jen několik. Je to drobná hrušeň, zatím silná jen jako palec na ruce.

Tahle sazenice má ale kořeny ve vypálených Lidicích. Likvidaci obce přežil jen jediný ovocný strom a jedna z jeho odnoží dorazila i do Proseče.

„Jsem vlastně čestný občan Lidic,“ říká organizátor Jan Rýdlo a dodává: „Volal mi loni pan starosta a říkal, že otevírají park. Říkal jsem mu, že to už se nestihne, ale že to doděláme. Slovo dalo slovo a teď jsme tady.“

Sazenici doprovázel také Antonín Nešpor, předseda občanského sdružení Lidice. Ten potvrdil, že se jedná o strom, který přežil vyhlazení obce Lidice.

„On se zachránil v podstatě tak, že když trhali kostel, tak museli nasadit velkou nálož. Ten strom je uražený, má uraženou korunku. Byl to klacek, který koukal ze země a to už si nevšímal nikdo. V roce 1945 na tom samém místě tam hrušeň vyrostla,“ říká Nešpor.

Upřesnil také, kolik už těchto stromů je: „První se vysazovala v Tachově. To byla původní myšlenka, abychom ji zachovali, kdyby náhodou. Na základě toho jsme řekli, proč bychom nemohli dělat další. Toto by měla být technicky dvanáctá vysazená, co máme od roku 2012. Projekt jsme nazvali Posel naděje, protože tady je ta naděje, že i to nejhorší, co se může stát, to vytrhávání z kořene, ten strom přežil.“

Spolu s hrušní putovala do země také časová schránka. V ní jsou uložené repliky městského znaku, praporu a také informace o tom, jaký strom v parku Na Pasekách vlastně roste.

autor: kop
Spustit audio