V kauze advokáta Vlasáka vypovídali bývalí makléři. Ničeho si prý nevšimli

Výslechem bývalých makléřů pokračovala u soudu kauza takzvané velké realitní loupeže. Obžalobě čelí někdejší právník Miloš Vlasák, který poskytoval pražské kanceláři Reality 21 advokátní úschovu. Údajně zpronevěřil až 65 milionů korun. O peníze za nemovitosti přišlo asi 70 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Byl to takovej zmatkář nebo workoholik. Většinou v kanceláři moc nebyl a my jsme jednali s koncipienty. Respektive koncipienti připravovali právní objednávky. Pak se ke mně doneslo, že snad prohrál ty peníze na ruletě a měl problémy s drogami. Zpětně mi pak jeho jednání dávalo smysl,“ popsal u soudu bývalý makléř společnosti Martin Křupka, jak na něj obžalovaný před třemi lety působil.

Kromě Křupky vypovídali před Městským soudem v Praze i další bývalí kolegové. Svědectví podala třeba makléřka Věra Klenovcová. O peníze přišlo několik jejích klinetů. Jeden z nich kvůli případu spáchal sebevraždu.

Před soudem hovořila o Miloši Vlasákovi i jeho někdejší podřízená. Ničeho zvláštního si prý na jeho chování nevšimla.

Poškození klienti realitní kanceláře naopak tvrdí, že Vlasák bral drogy a chodil do kasina. Osm z nich zastupuje Michal Bielecki. Obžalovaný podle něj ještě před insolvenčním řízením přepisoval majetek.

„Měl nějaké byty. Vedle toho jsou tam nějaké společnosti, které pan Vlasák měl a přes které vlastnil nějaké nemovitosti. Na to se klienti dostanou v rámci insolvenčního řízení. Tady v tom trestním řízení klienti nic nezískají. Tedy kromě nějakého zadostiučinění, že Vlasák dostane, co si zaslouží,“ uvedl Bielecki.

Obžalovaný Vlasák se po vypuknutí kauzy skrýval, pak přišel sám na policii. Tam řekl, že chtěl peníze od klientů zhodnotit v kasinu. Přiznal, že bral drogy a léčil se u psychiatra. U soudu vypovídat odmítl.

Realitní kancelář se od Vlasáka distancovala. Česká advokátní komora právníka vyloučila a zavedla přísnější kontroly.

Bývalému advokátovi Miloši Vlasákovi hrozí za zpronevěru až 10letý trest. Dnes je v insolvenci. Po rekvalifikaci pracuje jako řidič a k soudu osobně nechodí.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme