Šéf GIBS Bílek končí ve funkci. Sám požádal o propuštění, uvedl Sobotka

Ivan Bílek končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že požádal o propuštění ze služebního poměru. Pro rezignaci Bílka se už dříve vyslovil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dnes i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Bílek (na snímku z 12. března 2014) končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Požádal o propuštění ze služebního poměru

Ivan Bílek (na snímku z 12. března 2014) končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Požádal o propuštění ze služebního poměru | Zdroj: ČTK

„Ředitel GIBS Bílek dnes požádal o propuštění ze služebního poměru. Vzhledem k poškozené pověsti GIBS je to slušné a rozumné rozhodnutí,“ napsal na twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Na Ivana Bílka se v poslední době snesla kritika kvůli takzvané olomoucké kauze údajné korupce. V ní čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langera, a také dva policejní důstojníci - šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čele GIBS končí Ivan Bílek, který čelí kritice kvůli takzvané olomoucké kauze. Hostem ČRo byla šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková

V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Podezřelé vazby mezi podnikateli, policisty a politiky v Olomouckém kraji vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), GIBS se na objasňování kauzy nepodílela.

Generální inspekce bezpečnostních sborů existuje od roku 2012. Jejím úkolem je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat trestné činy příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. GIBS od počátku vede Ivan Bílek, do funkce ho jmenoval tehdejší premiér Petr Nečas.

Přitom právě Generální inspekce bezpečnostních sborů byla zřízena pro vyšetřování trestné činnosti policistů. „Pokud by vše fungovalo tak, jak má, olomouckou kauzu měla vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů. A že se tak nedělo a musel do toho vstoupit úplně jiný útvar, svědčí o tom, že GIBS v tomto případě zcela selhala,“ říká Sabina Slonková, šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz

Případ související s lidmi z nynější olomoucké kauzy vyšetřovala GIBS před třemi lety na základě anonymu. Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes uvedl, že GIBS chybovala i během vyšetřování lihové aféry. „V tomto případě má pan Babiš pravdu, protože bez propojení lihové mafie na některé státní úředníky z řad celníků by aféra nemohla narůst do takových rozměrů a nešlo by o tak velké daňové úniky,“ říká Slonková.

„Na druhou stranu je potřeba brát prohlášení politiků s velkou rezervou, protože v řadě případů jsou jejich výroky motivovány zájmem obsadit post šéfa GIBS svým člověkem,“ dodává.

Kdo by měl Bílka nahradit, premiér Bohuslav Sobotka zatím neřekl. „Ještě nebyl zahájen výběr. V každém případě ten výběr bude postupovat v souladu se zákonem o služebním poměru. Tam jsou přesná kritéria, kdo může takovouto pozici zastávat,“ vysvětlil.

GIBS je kontrolovaná stálou parlamentní komisí. Letos 7. října se na semináři v Senátu někteří zákonodárci s Bílkem shodli, že GIBS není pod dostatečnou kontrolou. Debatovali o změně zákona, který by například nařídil stálou komisi odborníků pro kontrolu inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odchod Ivana Bílka z čela GIBS okomentovali místopředsedkyně stálé sněmovní komise pro kontrolu GIBS Jana Lorencová (ANO) a člen komise za TOP Daniel Korte

„Současný systém je špatný, protože ministr vnitra nese politickou odpovědnost za celý resort, včetně Policie ČR, ale nikoli za GIBS, tu řídí premiér. Ministr tedy nemá žádný nástroj, jak policii kontrolovat,“ říká člen stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS Daniel Korte.

Změnu řízení GIBS by uvítala také místopředsedkyně stálé sněmovní komise pro kontrolu GIBS Jana Lorencová (ANO). „Nejsem přesvědčena, že by GIBS měla spadat pod ministra vnitra. Ale jiný způsob vedení bude ku prospěchu,“ naznačuje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme