Skiareál v Mariánských Lázních dostane novou rolbu a modernější systém zasněžování

2. listopad 2015

Na svazích u Mariánských Lázní se připravují vlekaři na novou zimní sezónu. První sníh už má příměstský skiareál za sebou. Rolby ale na sjezdové tratě zatím nevyjely.

Například horskou sekačku tam ale v těchto dnech pravděpodobně zahlédnete v plné práci. Sekání je obtížné, před zimní sezónou ovšem nutné.

Ze sekačky nad Mariánskými lázněmi vystupuje pan Roman. Podle něho je práce na prudkých svazích velice obtížná. „Není to jednoduché, když se podíváte na sklon sjezdovky. Když se dělá celý Slalomák, tak to trvá nějakých devět hodin. Krakonošku zvládnu za zhruba osm hodin,“ říká pan Roman.

Správcem areálu je Vladimír Černý. Při čekání na první sníh čekají jeho tým zejména práce v zázemí sjezdovek. A všichni se těší na novou techniku.

„V nejbližších dnech a týdnech tady uvidíte novou rolbu a do začátku zimní sezony budeme investovat ještě do rozšíření zasněžování, to znamená nová tyčová děla na Krakonošku a na Slalomák přijdou dvě věže na vrtulová děla,“ slibuje Černý.

Příměstský areál je v zimě výjimečný například tím, že si pacienti dají na kolonádě léčivou vodu a za 20 minut už lyžují nad městem. Okolí lázní údajně místy nabízí téměř horské klima.

V těsné blízkosti sjezdovek se rozjíždí další atrakce skiareálu. Stará kabinková lanovka. Letos už svezla přes 30 tisíc turistů.

Dobrou zprávu má pro místní hoteliéry před zimní sezónou paní Vendula. Podle ní se totiž zdá, že se do lázní a do zdejších hotelů pomalu ale jistě vrací část ruské klientely. „Určitě přibývá Rusů. Půldruhého měsíce byl úbytek, teď je zase nárůst,“ je přesvědčená paní Vendula.

Největším přáním provozovatelů vleků příměstského areálu je, aby se sezóna rozjela v prosinci. Sněžit nemusí, hlavně aby přišel mráz před vánočními svátky.

autor: zdt
Spustit audio