Adam Plachetka, pěvec

3. listopad 2015

„Busy… Always…“ Těmito slovy vítá spoluuživatele jisté aplikace pro chytré mobilní telefony a svou aktuální životní etapu jimi vystihuje dokonale.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Pokud máte štěstí a dovoláte se mu – což není nikterak jednoduché, protože střídání časových pásem je pro něj takřka denní chléb – ozve se z Vídně, Salcburku, z Londýna, z Chicaga, z Glyndebourne, z New Yorku, z Milána, z Berlína a zcela výjimečně z Prahy, kde se roku 1985 narodil, kde vystudoval Konzervatoř a Hudební fakultu Akademie múzických umění, kde roku 2005 debutoval ve Čtyřtónové opeře, a odkud roku 2010 zamířil do svého nynějšího angažmá ve Vídeňské státní opeře.

Zkrátka přítomnosti basbarytonisty Adama Plachetky v našem hlavním městě je třeba beze zbytku využít. Využila jí dramaturgie loňské sezóny Pražských symfoniků, když jej pozvala na závěrečný koncert s wagnerovským repertoárem. A využil jí několikrát i Český rozhlas. Ondrej Lenárd s rozhlasovými symfoniky pořídil s Adamem Plachetkou studiové snímky několika basbarytonových árií a v loňském roce také hudební režisér Igor Tausinger a mistr zvuku Jakub Hadraba natočili s Adamem Plachetkou písně Antonína Dvořáka; tento snímek za pár dní vychází u vydavatelství Radioservis.

Kromě křtu této nahrávky čeká teď pana Plachetku na domácí půdě několik koncertů s orchestrem Czech Baroque Ensemble a Romanem Válkem (který dodnes rád vzpomíná, jak se Adam před lety objevil na rajnochovické Letní škole barokní hudby ve fotbalových trenýrkách a s lahví piva v ruce), se svojí manželkou Kateřinou Kněžíkovou vystoupí v prosinci v programu Mozart gala a pak už zase zvedá kotvy.

02374096.jpeg

V lednu 2016 si totiž odbude svůj další americký debut jako Mozartův Figaro v Houston Grand Opera. Při tom všem zůstává světák Plachetka skromným, veselým, a vstřícným kamarádem, jakého ho jeho někdejší kolegové a spolužáci ze studií znali od chvil, kdy byl v patnácti letech přijat na konzervatoř, a to na odvolání, jako poslední z adeptů…

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio