Případ Pistorius začal posuzovat odvolací soud. Žalobce chce atleta stíhat za vraždu

Případ jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse je opět u soudu. Světoznámý handicapovaný sportovec, který zastřelil svou přítelkyni, byl loni odsouzený za zabití z nedbalosti, žalobci však tvrdí, že se jednalo o vraždu. Jihoafrický Nejvyšší odvolací soud, který dnes začal případ projednávat, si vyslechl argumenty obhajoby a obžaloby, pak jednání odročil. Kdy padne verdikt, zatím není jasné. Sám Pistorius dnes u odvolacího soudu nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlet Oscar Pistorius před soudem

Atlet Oscar Pistorius před soudem | Zdroj: Reuters

Během slyšení dnes vystoupil se svými argumenty státní žalobce Gerrie Nel, po něm pak obhájce handicapovaného atleta Barry Roux.

Pětice soudců oběma pokládala jasné a mnohdy i nepříjemné otázky. Probíralo se třeba, zda si Pistorius v okamžiku střelby uvědomoval, že osoba v koupelně nemá šanci palbu přežít a podobně.

Obhájce se snažil soudce přesvědčit, že Pistorius se v onen osudný večer cítil ohrožený na životě, a proto jednal, jak jednal.

Šestinásobný paralympijský vítěz zabil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou na svatého Valentýna roku 2013 přes dveře koupelny. U soudu, ze kterého odešel s pětiletým trestem za zabití z nedbalosti, se hájil tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem.

Od 19. října, kdy večer tajně opustil bránu pretorijské věznice, je Pistorius v domácím vězení – žije ve vile svého strýce na předměstí hlavního města.

V tomto režimu – při němž je například také pod dohledem psychologů a nesmí pít alkohol nebo držet zbraň – by měl strávit zbytek určené doby, pokud ovšem nebude podmínečně propuštěný, nebo pokud odvolací soud nezmění předchozí verdikt.

Za vraždu by Pistoriusovi hrozilo až 15 let za mřížemi a určitě by se musel vrátit do vězení.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme