EGAP podpoří rekordní dodávku české firmy do Ruska

Stát podpoří obří zakázku české firmy v Rusku. O technologie tuzemské firmy Chemoproject Nitrogen má zájem ruský výrobce hnojiv PhosAgro Čerepovec. Úvěr, který si na to ruská firma vezme, pojistí česká státní pojišťovna EGAP, pro niž to bude letos nejvyšší pojištěná zakázka. Dohodu o financování vývozu dnes podepsali zástupci ruské firmy, EGAPu a UniCredit Bank, která poskytne úvěr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

S úvěry do Ruska byly v posledních letech často potíže, v tomto případě však EGAP vyhodnotil rizika jako nízká.

„Na jedné straně stojí zkušený český exportér Chemoproject Nitrogen a na straně druhé velmi silný ruský investor, společnost PhosAgro. Ta je lídrem na globálním trhu s hnojivy, má mezinárodní rating, a co je pro EGAP velice důležité vzhledem k vývoji rublu, má významné příjmy v zahraniční měně,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Hikelová.

„Dozorčí rada v tomto jediném případě v letošním roce řekla, že si zaslouží mnohem lepší podmínky, než jsme původně předpokládali,“ doplnil předseda dozorčí rady EGAPu Jaroslav Šulc.

Výrobce dusíkatých hnojiv, který svou produkci dodává do 100 zemí světa, chce od české firmy jednotku na výrobu granulované močoviny, tedy zemědělského hnojiva.

Zakázka, které obnáší projekt, technologie i uvedení jednotky do provozu, má hodnotu 2,3 miliardy korun. Hotovo by mělo být do roku 2017.

Ruská firma má s dusíkatými hnojivy velké plány. Generální ředitel PhosAgro Andrey Andrejevič Guryev dnes připomněl, že Čína se chystá zrušit politiku jednoho dítěte. To podle něj za pár let povede k větší globální poptávce po potravinách, zemědělci budou chtít zvyšovat produkci, a toho chce výrobce hnojiv využít.

U podpisu smluv v Pražském Strahovském klášteře byl i ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič.

Ten mimo jiné řekl, že ruská vláda je připravena podporovat další technologické investice ve všech oblastech průmyslu. To by mohla být pro české podniky zajímavá informace.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme