Chorvaté otevřeli tranzitní tábor pro 5000 migrantů, je v něm i nemocnice

V chorvatském městě Slavonský Brod (Slavonski Brod) byl dnes pro migranty otevřen první velký zimní tranzitní tábor, který se dokáže postarat až o 5000 lidí. Běženci už tak nebudou nocovat na hranicích na polích, v blátě a chladu. Do tábora dnes také dorazil první vlak s uprchlíky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní tranzitní tábor pro běžence ve Slavonském Brodě v Chorvatsku

Zimní tranzitní tábor pro běžence ve Slavonském Brodě v Chorvatsku | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Tábor, který leží necelých sto kilometrů od hranice se Srbskem, vznikl za městem v průmyslové zóně. Stojí v něm desítky vojenských stanů i velkokapacitní vyhřívané hangáry.

Běženci mají v táboře k dispozici nemocnici, teplou vodu, jídlo a pro děti vznikl i hrací prostor. Migranti také mohou požádat o psychologickou pomoc. Každý uprchlík ale musí projít osobní prohlídkou, kde musí odevzdat otisky prstů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chorvatsko otevřelo první zimní tranzitní tábor pro běžence. Přímo na místě je zvláštní zpravodaj Petr Vavrouška

Podle chorvatského ministra vnitra Ranka Ostojiće lidé v táboře budou zůstávat maximálně několik hodin a pak budou pokračovat dál k hranicím se Slovinskem.

Do tábora je vlaky vozí přímo ze Srbska, ještě asi během dnešní noci se tak uzavřou provizorní polní tábory na srbsko-chorvatských hranicích, kde lidé poslední týdny často přežívali ve velmi nuzných podmínkách.

Zimní tranzitní tábor platí chorvatská vláda, pomáhají tam ale také dobrovolníci z Česka, konkrétně lidé z organizace Adra.

Zima komplikuje situaci uprchlíků i na hranici s Německem

Číst článek

„Přivezli jsme nějaké věci, které potřebuje chorvatská Adra. Přijeli jsme jen na týden s tím, že pokud zjistíme, že je to potřeba, hlásí se spousta lidí, kteří mají ochotu a chuť přijet sem pomáhat,“ říká jeden z dobrovolníků.

Čeští vojáci budou pomáhat slovinským kolegům s ochranou hranic

Číst článek

Chorvatskem prošlo od půlky září zhruba 300 tisíc lidí, o azyl tam jich tam ale požádalo jen devět. Většina pokračuje dál do schengenského prostoru a především do Německa.

Zimní tranzitní tábor pro běžence ve Slavonském Brodě v Chorvatsku | Foto: Petr Vavrouška

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme