Volkswagen zvažuje, jak odškodní oběti své spolupráce s brazilskou juntou

Automobilka Volkswagen uvažuje o odškodnění za podíl na zločinech vojenské diktatury v Brazílii. Potvrdil to zástupce z německé centrály automobilového koncernu, který v Brazílii jednal s federální prokuraturou a zástupci Národní komise pravdy. Ta za čtyři roky nasbírala důkazy o porušování lidských práv v letech 1964 až 1985, například i v brazilských továrnách Volkswagenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Zdroj: Reuters

I do Jižní Ameriky doléhají zprávy o softwaru, který manipuloval výsledky měření emisí naftových motorů volkswagenů a dalších značek koncernu. V Brazílii se ale řeší ještě další etický problém, který firma dosud popírala.

Historická komise a zástupci obětí, hlavně z řad odborářů, shromáždili mnoho důkazů. Dokládají mimo jiné, že uvnitř závodů automobilky mohla policie vyslýchat osoby napojené na odborářské nebo komunistické skupiny a v mnoha případech je mučila. Firma měla také poskytovat tajné policii vybavení, hlavně vozy typu brouk.

Šéf oddělení historické komunikace Volkswagenu Manfred Grieger deníku Estado de São Paulo řekl, že odškodnění za spolupráci s diktaturou by mohlo být například ve formě spolufinancování memoriálu nebo muzea obětí režimu.

Volkswagen je první z firem, kterou z údajných zločinů proti lidskosti Národní komise pravdy a bývalé oběti viní.

Podle Národní komise pravdy spolupracovalo s juntou 80 společností, mezi nimi i další automobilky jako Ford, Chrysler, General Motors, Toyota, Scania, Rolls-royce, Mercedes Benz, i další firmy, jako Brastemp, což je pobočka amerického Whirlpoolu, Kodak, Johnson&Johnson, ale dokonce i ryze brazilské podniky, třeba telekomunikační Telesp a dokonce i chlouba národního hospodářství, ropný gigant Petrobras.

I uvnitř této firmy mělo docházet k pronásledování kvůli politickým názorům, mučení, a mnozí pak nesměli vykonávat své původní profese.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme