Chybí nám doktoři, stěžují si nemocnice v Plzeňském kraji

3. listopad 2015

Z regionu odcházejí medici hned po promoci do Německa, láká je vysoký plat. A málo lékařů hlásí nemocnice v celém Česku. Chybí už zhruba tisíc doktorů.

Plzeňský kraj se potýká s nedostatkem lékařů. Hned po promoci jich zhruba pětina odchází do zahraničí, kde mají až čtyřnásobný nástupní plat; tento problém trápí i ostatní regiony.

Nemocnice v celé České republice hledají přes 800 lékařů. Další stovka jich chybí v ambulancích, a to zejména mezi praktickými lékaři. Volná místa tak postupně zaplňují cizinci. Nejvíce chybějí patologové, anesteziologové, gynekologové, porodníci a urologové. Hlavním důvodem jsou peníze.

Nejvážnější situace je v krajských nemocnicích. Jejich lékaři mají menší platy a navíc v nich nemohou dokončit vzdělání, řádně se specializovat.

„Odchází do těch nemocnic větších, které mají akreditaci k vzdělávání. Co úplně chybí, je ta střední generace v nemocnicích. To se úplně vylidnilo, protože oni utíkají do privátu, kde mají nastaveny lepší podmínky jak finanční, tak časové," potvrdila situaci ředitelka rokycanské nemocnice Hana Perková.

Kraj chce medikům nabídnout finanční výpomoc výměnou za závazek, že zůstanou

Řešením je v první řadě zvyšování platů. Ministerstvo školství ani zdravotnictví ale na požadavky lékařských fakult a nemocnic podle děkana Lékařské fakulty UK v Plzni Borise Kreuzberga zatím příliš neslyší.

„Samozřejmě jsou takové ty drobné přídavky, jako těch pět procent, co přijde po Novém roce od ministerstva zdravotnictví. Ale já si myslím, že je třeba jakýmsi způsobem poutat ty budoucí lékaře i úrovní medicíny, která tady je a která skutečně v mnoha směrech drží krok s tím, co vidíme na západě," uvedl Boris Kreuzberg.

Úroveň zdravotnických zařízení udrží lékaře jen ve velkých zdravotnických centrech. Horší je to v malých městech a na venkově. Zde chybí praktičtí lékaři, pediatři i zubaři.

Zmíněnou kritickou situaci v krajských nemocnicích začíná řešit úřad Plzeňského kraje. Chystá se memorandum mezi Plzeňským hejtmanstvím, Lékařskou fakultou UK v Plzni a taky Fakultou zdravotnických studií Západočeské univerzity o určité podpoře v posledních ročnících studentů. Ti by se tak měli zavázat, že půjdou právě do krajských nemocnic.

Poptávka po doktorech v sousedním Německu je velká

Na plzeňskou lékařskou fakultu dokonce ještě nedávno jezdily německé verbířské firmy, aby zlákaly české mediky pro práci za hranicemi.

„Ale já jsem to zatrhl na fakultě. Proč my máme ještě usnadňovat někomu obsazení lékařských míst v Německu, když vlastně tito studenti studovali za peníze našeho státu?" řekl Kreuzberg.

To ovšem znamená, že ani v Německu není dostatek lékařů. I oni odcházejí za lepším platem - hlavně do skandinávských zemí a do USA. Na českých lékařských fakultách studují stovky studentů z ciziny, kteří se po promoci vracejí domů nebo jdou za lepším do Velké Británie a Spojených států. A někteří zůstávají - zhruba každý desátý lékař v českých nemocnicích je cizinec.

Spustit audio