Česku hrozí sankce od EU, pokud do poloviny května nezačne platit protikuřácký zákon

Kvůli protikuřáckému zákonu, který zřejmě nezačne platit včas, hrozí Česku hrozí problémy s Evropskou unií. Bruselu nejde o to, jestli kouření v restauracích zakáže Česko úplně, nebo ne. Ale jde o to, že zákon o ochraně veřejného zdraví má širší záběr a mimo jiné se týká několika bodů, které Evropská unie schválila ve směrnicích. A Praha by je měla zavést do 20. května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Protikuřácký zákon byl původně označovaný za prioritu současné vlády, ovšem teď se ho ani nedaří zařadit na jednání Poslanecké sněmovny.

Kritika se snáší zejména na to, že by se měl zákaz vztahovat i na elektronické cigarety, vodní dýmky a že zavádí i povinnost ponechat v nabídce restaurací jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projednání tzv. protikuřáckého zákonu se komplikuje, informuje Blanka Černá

Dokonce se začalo uvažovat o tom, že se zákonodárci vrátí k jednoduššímu poslaneckému návrhu, který pouze škrtal cigarety z restaurací a barů.

Předseda sněmovního zdravotnického výboru za hnutí ANO Rostislav Vyzula je přesvědčený, že se zákon dostane na program další schůze poslanců, ale připouští změny v návrhu. „Týkající se například vodních dýmek, elektronických cigaret, o tom se určitě bude dlouze diskutovat,“ jmenoval některé.

Protikuřácký zákon má omezit i e-cigarety. Kritikům se to nelíbí

Číst článek

Protikuřácký zákon má silné odpůrce, kterým vyhovuje, že se jednání o normě ve sněmovně zaseklo. Například ODS bere návrh jako další omezení živnostníků. Podle Zbyňka Stanjury, předsedy poslaneckého klubu ODS některým podnikům hrozí zánik.

„Myslíme si, že volbu má mít majitel nebo provozovatel. Ten si má zvolit, jestli chce kuřáckou, nebo nekuřáckou restauraci,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něho některým podnikům hrozí zánik.

„Naše vláda toho provozovatele restaurací připravila bohužel příliš mnoho. Kontrolní hlášení DPH, elektronickou evidenci tržeb, zákaz kouření.“

Protikuřácký zákon měl platit původně od začátku příštího roku. Pak se termín posunul na 20. května. Ale podle serveru Lidovky.cz je ohrožený i tento termín. A pak by Česku hrozilo řízení před Soudním dvorem Evropské unie a sankce.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme