Řidič jaguaru dostal za vytlačení dodávky 15,5 roku vězení. K soudu přišel opilý

Patnáct a půl roku vězení dostal u soudu řidič, který před dvěma lety se svým jaguarem vytlačil v centru Brna na betonová svodidla dodávku se šesti lidmi. Dodávka kvůli tomu havarovala, dva cestující utrpěli zranění. Soud řidičovo počínání kvalifikoval jako pokus o vraždu. Osmatřicetiletý muž dnes navíc přišel na jednání pod vlivem alkoholu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo srážky v Žabovřeské ulici v Brně (na snímku z 12. srpna 2013)

Místo srážky v Žabovřeské ulici v Brně (na snímku z 12. srpna 2013) | Zdroj: ČTK

Odsouzený řidič Martin Novák byl agresivní v průběhu jednání i po jeho skončení. Několikrát vykřikoval na soudce.

To, že se ráno posilnil alkoholem, potvrdil i jeho obhájce Karel Schelle. „Klient se prezentoval, že je to v důsledku alkoholu. Překvapil, toto je skutečně prvotní setkání v tomto stavu,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidič jaguaru dostal za vytlačení dodávky 15,5 roku vězení. Jednání brněnského soudu sledovala reportérka Kateřina Piichalová

Také žalobkyně Iveta Eichlerová byla chováním obviněného velice překvapena. „Zřejmě odpovídá dnešnímu přístupu mnohých řidičů k řešení svých osobních problémů,“ poznamenala.

Původně hrozilo Novákovi maximálně 12 let vězení, protože před soudem stál kvůli ublížení na zdraví. Soud ale dnes jeho čin přehodnotil na pokus o vraždu, kde je přísnější postih. Součástí trestu je i zákaz řízení vozidel na deset let.

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Soudce navíc na místě podal trestní oznámení pro pohrdání soudem. Za to se může Novákovi trest ještě zvýšit.

Jel urovnávat spor s přítelkyní, choval se agresivně

Nehoda se stala v srpnu 2013 v brněnské Žabovřeské ulici. Z výsledků vyšetřování vyplývá, že se Novák pohádal s přítelkyní a jel za ní svým jaguarem urovnat spor. Při jízdě v koloně aut se ale údajně choval agresivně. Sám soudu popsal, že nedával příliš pozor na řízení, kvůli čemuž prý na něj začala dělat posádka sousední dodávky posunky.

"V místě, kde už byly dva pruhy, ji řidič jaguaru dojel a vytlačil na betonová svodidla. Muž za volantem dodávky srážce se svodidly nestačil zabránit. Bylo velké štěstí, že dodávka neskončila na střeše," uvedl k tomu mluvčí policie Pavel Šváb.

Novák soudu řekl, že si skutečnost, že se mohla stát nehoda, uvědomil až u přítelkyně. Policie jej vypátrala poměrně snadno díky jeho drahému autu. Novák brněnskému krajskému soudu řekl, že nemá žádný majetek a pracuje jako automechanik.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme