Chodí váš soused jako trhan, zatímco jeho žena neví, co na sebe? Nemohla je jejich kočka nakazit toxoplazmózou?

3. listopad 2015

Ani o nich nevíte, ale oni přesto ovlivňují vaše životy a chování. Spíte s nimi v posteli, živíte je a oni si vás dokonce pěstují, abyste jim jako potrava vydrželi co nejdéle. To není námět dalšího dílu kultovního Vetřelce. To je objekt výzkumu parazitologa Jaroslava Flegra.

Kočky přenášejí spoustu nemocí a jednou z nich je toxoplazmóza. Pacientovi natečou uzliny na krku, bolí ho hlava a má teplotu. „Tohle léčit umíme,“ říká Jaroslav Flegr. Lékaři tím ale vlastně jen zaženou prvoka do ilegality. „Latentně zůstává tam, kam nedosáhne imunita.“ Jinými slovy: už se ho nezbavíte!

Jak poznáte, že ho máte

Toxoplazmóza se projevuje jinak u mužů a u žen. „Ona mění chování svého hostitele. Mění jeho psychické vlastnosti. I to, jak se v reálném životě chová.“ Muži prý chodí hůř oblékaní a méně na sebe dbají. U žen je to naopak.

„Chodí značkově oblečené a mají na sobě hodně ozdůbek.“ U obou pohlaví ale existují společné rysy nemoci. „Jsou nepořádnější, míň spolehliví a jsou pomalejší. To je taky důvod, proč u nich platí vyšší pravděpodobnost dopravní nehody.“

Může vás dostat na psychiatrii

Toxoplazmóza vyvolává celou řadu vážných psychiatrických onemocnění. „Výrazně zvyšuje i pravděpodobnost schizofrenie. A výrazně koreluje třeba s autismem.“ Podle všeho je taky odpovědná za velkou část migrén. Toxoplazmózou trpí na celém světě (a stejně tak i u nás) asi 30 % populace.

Rizikové faktory

Jaroslav Flegr

Hlavním hostitelem parazita jsou kočky, protože jen v jejím střevě se může rozmnožovat. Jejich chov je tedy prvním rizikovým faktorem. Druhým je jídelníček. Člověk se může nakazit zeleninou, kontaminovanou trusem kočky, nebo syrovým masem.

„Z tataráku se nenakazíte, ale těstíčko na knedlíčky nebo krvavá játra jsou nebezpečná.“ Vědci nedávno objevili i třetí důležitý zdroj nákazy: nechráněný pohlavní styk.

Projekt Pokusní králíci

Manipulační hypotéza říká, že řada parazitů mění chování svého hostitele tak, aby mohla přejít na jiného hostitele. Totéž dělá i toxoplazmóza, která se dá navíc zaměnit za jiné nemoci. Dokládají to výsledky výzkumu facebookové skupiny PokusníKrálíci.

„Všichni si tak hrdě říkáme. Je to asi 10 000 dobrovolníků, kteří jsou ochotni nám vyplňovat dlouhatánské dotazníky.“ Otázky se týkají třeba nemocnosti. „Ukázalo se, že toxoplazmóza výrazně zvyšuje pravděpodobnost celé řady onemocnění a nejvíc to jsou onemocnění trávící soustavy.“

Hýčkejte si svého parazita

Jsou ale i paraziti, kteří jsou výjimkou. Imunologové a parazitologové se domnívají, že tím, že jsme se odčervili, jsme si vykoledovali alergie. „Celou evoluční historii jsme byli začervení. Najednou jsme se toho zbavili. Červi regulují imunitu a posunují ji někam. Když tohle chybí, imunita se nám přesune někam, kde neměla být.“

Jaké další nemoci toxoplazmóza způsobuje? Jaký vliv má na imunitu? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio