U jeho brokovnice hraje roli každý milimetr

3. listopad 2015

Jak si cvičit pohotovost pro sportovní střelbu? Podle mistra v brokové střelbě na trap Jiřího Liptáka třeba při tenise. Nebo také jako myslivec v lese.

„Člověk si tam udržuje rameno a tvář,“ svěřil se s úsměvem. A taky postřeh – vždyť mu k zamíření a výstřelu musí stačit desetiny sekundy.

Olympionik a stříbrný medailista z Mistrovství Evropy je skutečně současně myslivcem. To ho udržuje ve střelecké pohotovosti i v době, kdy zůstává sportovní puška v trezoru.

Jedním dechem však dodává, že rozdíl mezi jeho sportovní zbraní a brokovnicí nošenou do lesa je zásadní - laik by to nemusel poznat.

„Moje sportovní závodní brokovnice je mi dělaná na míru, kde každý milimetr hraje roli, zatímco ta lovecká je sériová.“ Rozdíl je tak pochopitelně i v ceně.

Trenér Radomír Zaoral, Jarka Vykoupilová a olympionik Jiří Lipták

Třiatřicetiletý sportovec má lásku ke zvěři v genech. „I můj děda byl vášnivý myslivec, takže u nás je to dáno. A vypadá to, že i můj čtyřletý syn k tomu bude mít velice blízko,“ doplňuje.

Do studia Jiřího Liptáka doprovodil také jeho trenér Radomír Zaoral. A protože za mikrofon zasedli v předvečer svátku patrona myslivců sv. Huberta, přišli ve slavnostních uniformách a přidali i myslivecké historiky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.