Řidičům v Liberci se uleví. Zmizí jeden z kruhových objezdů v Růžodole

3. listopad 2015

Každý řidič v Liberci to zná. Je kolem osmé ráno nebo páté odpoledne a dostat se rychle z Růžodolu směrem na Turnov a Prahu je téměř nemožné. Kolony aut se tvoří v každém směru kruhových objezdů, známých jako sněhulák. To by teď ale mělo skončit. Dnes (3.11.) totiž řidiči můžou poprvé vyzkoušet nový výjezd. Jak to bude fungovat?

Řidiči, kteří budou odjíždět z nákupního centra směrem na Prahu a Turnov, se dostanou ven hned prvním výjezdem. Až doteď museli řidiči objíždět tři čtvrtiny kruhového objezdu. Tím ale blokovali řidiče, kteří chtěli vyjet na Prahu, nebo do nákupního centra z Růžodolu, Pavlovic nebo ze Stráže nad Nisou. Tím se celá doprava zablokovala a stála.

Největší problém byl vždy ráno nebo odpoledne, kdy se lidé vraceli z práce. Při posledním sčítání tu denně mohlo projet až 25.000 automobilů. Nový nájezd na Prahu je čtvrt kilometru dlouhý a jeho stavba, která začala v květnu, stála zhruba 18 miliónů korun.

Následovat bude i samotná úprava kruhových objezdů. Zhruba do poloviny listopadu budou muset mít řidiči ještě trpělivost. Čeká je totiž od 9. listopadu úplná uzavírka obou sjízdných ramp od Prahy a Děčína. Stavební firma Eurovia bude ještě kruhový objezd dokončovat. Na první kruhový objezd ze směru od nákupního centra, který tímto zmizí, dají betonové zábrany. Ty řidičům znemožní kroužit, a tím blokovat cestu. Kruhové objezdy dostanou nový asfalt. Důvodem je zjevné zvlnění povrchu, které zřejmě způsobilo dobrzďování vozidel a také podélné i příčné trhliny v povrchových vrstvách silnice.

Jízda bude v praxi vypadat následovně: řidiči, kteří pojedou od nákupního centra budou moct jet doprava na Prahu nebo rovně na Děčín nebo do centra města. Řidiči z centra města tak mohou jet doprava na Děčín, nebo rovně na Prahu nebo do nákupního centra.

V budoucnu by mohla křižovatce v Růžodole ulevit také plánovaná nová křižovatka u čerpací stanice, která se teď buduje před Libercem ve směru od Chrastavy.

Nová mimoúrovňová křižovatka by také měla zajistit přímé napojení do severní zóny. Náklady projektu se ale odhadují na 200 milionů korun. Pokud se na její vybudování podaří získat peníze z evropských fondů, mohla by stát zhruba do pěti let.

V Liberci se dělají stavební úpravy ještě na jednom místě rychlostní silnice 35. Ve směru na Prahu u připojení v Nádražní ulici se rozšiřuje připojovací pruh až ke sjezdu na Jablonec nad Nisou. Provoz tam je prozatím svedený do jednoho pruhu a ve špičkách se tvoří fronty až ke kilometr vzdálenému tunelu. Práce by tam měly skončit nejpozději počátkem prosince.

autor: Eva Malá
Spustit audio