Prozatímní šéf ČRo se zaměří hlavně na rozpočet. Post stálého ředitele zatím neřeší

Uzavření hospodaření za letošní rok a příprava rozpočtu na rok následující, to jako své hlavní úkoly vidí prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. Uvedl to v rozhovoru pro Radiožurnál. O tom, zda se bude ucházet příští rok i o post stálého ředitele, prý zatím rozhodnutý není. Zýka ve funkci střídá Petera Duhana, který na svůj post rezignoval. „Předchozí generální ředitel se svými kolegy odvedli podle mého názoru perfektní práci,“ míní Zýka, který chce tuto „dobrou kondici“ rozhlasu udržet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Zýka

Karel Zýka | Foto: Khalil Baalbaki

Chystáte nějaké změny – třeba personální, obsahové – nebo to tříměsíční působení berete čistě jako překlenovací, udržovací období, než bude zvolený řádný ředitel?

Řekla jste to přesně. Můj mandát je na tři měsíce. Tři měsíce jsou příliš krátkou dobou na to, abychom se pouštěli do jakýchkoli změn, takže zcela určitě nic v tuto chvíli neplánuji. Na druhé straně tři měsíce jsou dost dlouhá doba na to, abychom ten stav jenom zakonzervovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prozatímního ředitele ČRo Karla Zýky se na jeho plány v čele instituce ptala moderátorka Veronika Sedláčková

Vy jste po svém zvolení uvedl, že přebíráte veřejnoprávní rozhlas, abyste mu pomohl překlenout náročné období na konci roku – to souvisí především s přípravou rozpočtu?

Ano, je to přesně tak. Právě příprava rozpočtu pro další rok je klíčovým tématem konce roku. A samozřejmě i uzavření hospodaření toho aktuálního roku. S rozpočtem na příští rok je spojen i plán investic na další rok, který je velmi napjatý a pro rozhlas jako elektronické médium je kvalita technologií naprosto klíčová.

Chystáte se kandidovat i na řádného generálního ředitele, nebo v tomto ještě nemáte úplně jasno?

Já tuto otázku skutečně neřeším, ani jsem se tím nezabýval. Byl jsem osloven na to, abych v této chvíli pomohl, přiložil ruku k dílu, tak to je, a tahle otázka je pro mě v tuto chvíli naprosto, řekl bych, předčasná, irelevantní.

Karel Zýka dosud v Českém rozhlase pracoval jako ředitel odboru techniky a byl také šéfem týmu pro digitalizaci. Na mimořádném zasedání ho dnes jako prozatímního ředitele vybrala Rada ČRo. Zýka v čele instituce střídá Petera Duhana, který se rozhodl rezignovat. Stálého ředitele by měl mít rozhlas nejpozději v únoru. Přihlášky do výběrového řízení mohou uchazeči posílat od 4. listopadu do 9. prosince.

Tedy otázka, která je poněkud bližší: Vy se funkce ujímáte už zítra. Víte, jaké priority budete muset řešit?

Nechci se opakovat, ale v první řadě se musíme sejít s managementem. V rozhlase je perfektní tým a to mi také dodalo odvahy k tomu tento zodpovědný úkol přijmout. Takže by to neměl být zase takový problém.

Ty klíčové věci jsou samozřejmě uzavření hospodaření letošního roku, dotáhnutí toho roku do konce, sestavení rozpočtu pro příští rok, plán investic a samozřejmě budeme dál pokračovat v digitalizaci rozhlasového vysílání a v rozjezdu Pluska – stanice mluveného slova – na VKV, kde včera odstartovala.

Samozřejmě jsou tam i další věci, další projekt, jako je rozvoj nových médií, podpora kreativity a další věci a další věci, ale to bychom předbíhali.

Prozatímním ředitelem Českého rozhlasu je Karel Zýka, rozhodli radní

Číst článek

Budova Českého rozhlasu | Foto: Pavla Kopřivová

ČRo, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme